Nyereséges, mégis kicsit lopakodó üzemmódban létező cég a Salesforce. Most azonban blockchain fejlesztésekbe vágnak.

Nyereséges, mégis kicsit lopakodó üzemmódban létező cég a Salesforce. Most azonban blockchain fejlesztésekbe vágnak.

Marc Benioff, a Salesforce alapítója hisz a véletlen találkozások erejében (CC-BY-SA)
Marc Benioff, a Salesforce alapítója hisz a véletlen találkozások erejében (CC-BY-SA)

Sok nagy cég állt már be a blockchain mögé, sőt közös fejlesztésekben gondolkodó ipari konzorciumból is akad már több. Mégis sokat nyom a latban, hogy a San Francisco-i felhőszolgáltató, a Salesforce is bejelentette, hogy gondolkodik egy saját blockchain megoldás kifejlesztésén.

A cég a Teslával, a Facebookkal vagy a Google-lel összehasonlítva keveset forog a hírekben, de ettől még lényeges szereplő. 1999-ben, tehát az első dotkom fellendülés alatt alapította Marc Benioff és Parker Harris, és sikeresen élték túl – az Amazonhoz hasonlóan – a dotkom lufi kidurranását. A cég első nagy ötlete a CRM rendszerek digitalizálása volt, bevételük nagy része a mai napig ebből származik. A cég 2017-ben 8,39 milliárd dolláros árbevételt jelentett, nem kispályásokról van tehát szó.

Minden egy véletlennel kezdődött

Benioff a World Economic Forumon már beszélt arról, hogy fontolgatják, hogyan lehetne a blockchaint felhasználni. Amit akkor nem lehetett tudni – írja a Techcrunch – hogy egy párhuzamosan zajló kriptovalutás konferencia felgyorsította ezt a gondolkodási folyamatot. Annyira, hogy a cég éves óriási ügyfélkonferenciáján, a Dreamforce-on már be is akar mutatni egy blockchain vagy kriptopénzes terméket. A blockchain, amely a hamisítástól jól védett elektronikus főkönyv azaz adatbázis, amit több üzleti területre is be lehet építeni.

Az eddigi blockchain próbálkozásoknak az egyik hibája volt, hogy olyan feladatokra akarták alkalmazni a technológiát, amelyekre egy adatbázis is megteszi. Érdekes lesz figyelni, hogy Benioff és a vadul sikeres cége milyen ötletekkel áll elő a szeptemberi konferenciáig.

Salesforce is working on a blockchain product

Salesforce has always been a company that is looking ahead to the next big technology, whether that was mobile, social, internet of things or artificial intelligence. In an interview with Business Insider’s Julie Bort at the end of March, Salesforce co-founders Marc Benioff and Parker Harris talked about a range of subjects including how the company came to be working on one of the next hot technologies, a blockchain product.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?