A Twitter legnagyobb, egy kézben lévő tulajdonrészével rendelkezik a milliomos, de erről kicsit elfelejtett szólni mindenkinek.

(Fotó: Tesla Owners Club Belgium CC-BY)

A héten két olyan dolog is történt, ami az internetes nyilvánosság szerkezetére nagy hatással lesz, és van pénzügyi dimenziója is. Mindkettő az, hogy Elon Musk bevásárolta magát a Twitterbe. Úgy számít ez két jelenségnek, hogy két fontos, egymástól részben elkülönülő nézőpontból is lehet nézni, még ha mindkettő kötődik is a SEC amerikai tőzsdefelügyeleti szervzhez.

A történések lánca egyszerűen összefoglalható: Musk bejelentette, hogy a Twitter részvényeinek 9,2 százalékát birtokolja. Mivel ezzel a legnagyobb részvényessé vált, ezért a cég meg is hívta Muskot az igazgatótanácsába.

Az első nézőponthoz vissza kell tekernünk az idő kerekét. Musk 2018 augusztusában bejelentette, hogy 4,20 dolláros árfolyamon visszavásárolja a Tesla részvényeit, zártkörű részvénytársasággá változtatva a céget. A megjelölt árfolyam jóval a Tesla akkori árfolyama felett volt, ám a piac a vezérigazgató megjegyzését ígéretnek vette, így megnőtt a kereslet a Tesla papírjai iránt. A lépéssel az volt a gond, hogy vezérigazgatóként a piacot befolyásoló közléseket csak korlátozott körülmények között tehet. A Twitteren való megemlítés – bármennyire nem volt valós az információ – nem számít ilyennek.

Az ügynek összesen 40 millió dolláros bírság lett a vége, amit részben Musknak, részben a Teslának kell megfizetnie. Emellett Musknak le kellett mondania a cégben az igazgatótanács elnöki tisztjéről. A fentiekre még kétszer rátromfolt Musk, és azóta is harcban áll a SEC-kel. Cégek többnyire nem nevezik ki az igazgatótanácsukba azokat, akik a szolgáltatást használva megszegi az értékpapír és tőzsdefelügyelet szabályait, és szövetségi bűnt követ el. Jelentős kérdés, hogy a jövőben már tanácstagként mit engedhet majd meg magának Musk, aki eddig is az átlagfelhasználó felett állt.

A másik nézőpont közelebb van az időben. A részvényeseknek be kell jelenteniük, ha öt százalék feletti részesedést szereztek egy cégben. Ezt Musk nem tette meg a kötelező időszakon belül, hanem tovább vásárolgatta a Twitter részvényeket. Mikor végül bejelentette a tulajdonrészét – kezdetben az erre szolgáló iratból sem a megfelelőt adta le -, a cég részvényeinek az ára nagyot nőtt. Konzervatív becslések szerint is 156 millió dollárt keresett azzal, hogy a nyilvánosságra hozatali szabályokat nem tartotta be. Ebből az is következik, hogy a Twitter igazgatótanácsi tagságát valószínűleg egy újabb SEC vizsgálattal fogja kezdeni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?