Elkezdték beárazni az európai bankok a brexitet, és ennek nagyon nem fognak örülni a brit turisták. Sem pedig azok, akik a francia vagy spanyol nyaralóikban tervezik eltölteni a nyarat.

(Fotó: Matt Brown CC-BY)

Két új jutalékot vezetett be a francia Crédit Agricole bank: a jövőben 5 euróba kerül a pénz kivétele, és 18 euróba kerül utalást fogadni. Mindkét jutalékot csak akkor kell megfizetni, ha az Egyesült Királyságban kiadott kártyával vagy ott vezetett számláról végzik a tranzakciót – írja a City AM. A The Connexion magazin szerint pedig a Crédit Agricole az első, de korántsem az utolsó a jutalékot bevezető bankok közül.

Amióta a brexit végbement, a SEPA-szabályozás nem érvényes a brit bankokra. Ez pedig sok minden mellett azt is kimondja, hogy a külföldi utalás költsége nem lehet nagyobb, mint egy belföldi SEPA utalásé. A britek nem szálltak ki a rendszerből, így a pénzforgalomnak semmi sem áll az útjában, de a jutalékot már nem kell a belföldi szintre szorítani.

A brit FCA szabályozó figyelmeztette arra a polgárokat már korábban, hogy a banki költségeik növekedhetnek a brexit következményeként. „Elvárjuk a cégektől, hogy értesítsék az ügyfeleiket a jutalékok változásáról azoknál a termékeknél, amit az ügyfelek igénybe vesznek” – nyilatkozta a szabályozó. Amit köznapi nyelvre leginkább úgy lehet lefordítani, hogy ‘ez van’.

A jutalék a turisták és üzleti úton résztvevők mellett a tekintélyes brit expat közösséget fogja érinteni. Expatnak pedig azokat hívjuk, akik saját választásuk szerint élnek az állampolgárságuktól eltérő országban, ellenben sértőnek éreznék, ha simán csak bevándorlónak hívnák őket, bár azok.

A European Consumer Centre nevű, a határon átívelő fizetési ipart támogató lobbiszervezet szerint a bankok nem változtathatnak a díjaikon. A bankok azonban ezt teljesen máshogy gondolják, és azzal érvelnek, hogy az EU mellett a britek az Európai Gazdasági Közösséget is elhagyták. Ez nem az első kellemetlenség, ami a brexittel jár, és valószínűleg nem is az utolsó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?