Egyik napról a másikra elvesztette az értékét a Cashio Dollar nevű stablecoin. Az ügy érdekessége, hogy nem egy rugpull jellegű támadás van az elértéktelenedés hátterében.

Kép: 123rf

A 2021 novemberében a Solana blockchainen indított Cashio Dollar fedezetét elvben USDT-USDC LP tokenek adták, amelyek pedig a dollárhoz kötött árfolyamú kriptovaluták voltak. Mivel Cashiót ilyen stablecoinokkal lehetett vásárolni, így az árfolyama sem ugrált vadul egészen addig, amíg nem talált egy ismeretlen támadó egy hibát a rendszerben.

A hiba lehetővé tette, hogy végtelen mennyiségben készítsen magának Cashiót a támadó anélkül, hogy végtelen mennyiségű forrást fizetne be érte. Magyarul: rávette a bankautomatát, hogy köpjön ki pénzt. A Cashio Dollar alkotója, akit 0xGhostChainnek hívnak Twitteren közölte, hogy a hibát megtalálták, a befektetők vegyék ki a pénzüket, hamarosan leírást közöl a teljes incidensről. Eddigre azonban egy dollár alá süllyedt a tokenek ára, gyakorlatilag teljesen elértéktelenedett a Cashio.

A tanulság ugyanaz, mint az összes hasonló esetben. A kriptovaluták egyrészt erősen spekulatív pénzügyi termékek, másrészt pedig a szcénában rendkívül elterjedtek a hackertámadások és nagy lopások. Ilyen esetekben pedig a blockchain szabályozatlansága és megváltoztathatatlansága nem szolgál a befektetők javára.

Mi az a rugpull?

Sokat mond el a kriptós és NFT-s piacról, hogy külön szavuk van arra a manőverre, amikor az alapító zsebre vágja a pénzt és fütyörészve távozik. Ez jellemzően az adott kriptojószágot megvásárlók befektetéseinek lenullázásával jár. A szó egyébiránt angol szóösszetétel és gyönyörűen írja le a helyzetet, hiszen egy ilyen manőver pont olyan, mint amikor a szőnyeget (rug) kirántják (pull) az ember lába alól.

Hasonló, de nem azonos cselekedet a pump-and-dump akció, ami az árfolyam előzetes feltornázásával kezdődik. Ezt követi a hírverés. Majd azzal zárul, hogy a hírre érkező befektetőknek eladják a feltornázott árfolyamú coint, és örülnek az így szerzett bevételnek az akció kiötlői.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?