Fintech innovációs központot indított a MNB. A Pénzügyi Innovációs Platform feladata az új pénzügyi szolgáltatások létrejöttének segítése és támogatás új fintech cégek indulásához.

Fintech innovációs központot indított a MNB. A Pénzügyi Innovációs Platform feladata az új pénzügyi szolgáltatások létrejöttének segítése és támogatás új fintech cégek indulásához.

fintecha

A Magyar Nemzeti Bank Innovációs Platform nevű szervezeti egységének megalakulását hírül adó sajtóközlemény arra is kitér, hogy a következő lépés egy Innovációs Tesztkörnyezet létrehozása lehet. Ez egy olyan homokozó (sandbox) rendszer lenne, amelyben MNB-s felügyelet mellett lehet a szabályok részleges betartásával kísérletezni. Hasonló rendszereket több, a fintechben élen járó állam szabályozója tart fent. A brit banki licencnek még olyan verziója is van, amely csökkentett ügyfélszámmal, erősen korlátos termékportfólióval a korai bankalapítást is lehetővé teszi, hogy kockás papíron számolgatás helyett a piacon teszteljék el az üzleti terveket a startupok.

A platform egyelőre négy feladatot fog ellátni. Információs tárházként szerepel, ahol a szabályozói és felügyelési elvárások is megtalálhatók kereshető formában. Kommunikációs megoldás lesz a hazai fintech ökoszisztémnak. Szabályozói támogatói platform lesz: az MNB az elvárások mellett iránymutatást is tesz itt közzé. És végül remélik, hogy nemzetközi kooperációs felületté válik. A fintech alapvetően nem országos terv, érdemes legalább régiós szinten gondolkodni a startupoknak.

Az MNB közleménye szerint a fintech támogasának a központi feladat, hogy megtalálják a túlzottan megengedő és túlzottan tiltó hozzáállás közti egyensúlyt. Ez szükséges ahhoz, hogy stabil, de fejlődő pénzügyi innovációs ökoszisztéma jöjjön létre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?