A szegényeketet sujtó adósságspirálból nyújt kitörési lehetőséget két brit fintech közös vállalkozása. És közben még a pénzügyi cégek is jól járnak.

A szegényeketet sujtó adósságspirálból nyújt kitörési lehetőséget két brit fintech közös vállalkozása. És közben még a pénzügyi cégek is jól járnak.

(Forrás: Pockit)
(Forrás: Pockit)

Már azzal is nagyot lehet szakítani egy banki startupversenyen, ha egy csapatnak van ötlete arra, hogy mit lehetne kezdeni a bankolatlanokkal. A brit Pockit azonban eggyel tovább lép: nem csak a pénzügyi szolgáltatásokkal nem rendelkezőket célozza, hanem egyenesen azokat, akiknek szükségük lenne arra, hogy javítsanak a hitelképességi mutatójukon.

A hitelképesség igazi huszonkettes csapdája – írja a Techcrunch. Ahhoz, hogy a mutató javuljon valami hitelt kell rendesen törleszteni, bizonyítva, hogy megbízható, rendes ügyfelek vagyunk. Ahhoz, hogy törlesztendő hitelünk vagy legalább egy hitelkártyánk legyen, nos, ehhez nem árt, ha hitelképesek vagyunk. Megvan a probléma ugye?

A Pockit mobilbank és a Noooli fintech azt találták ki együtt, hogy inkább a takarékoskodásra való képességet vizsgálják. A Pockit ügyfeleinek elegendő, ha folyószámlájuk van, és képesek egy havi fix összeget félretenni. Ha erre képesek, a bank jelenti a hitelminősítő ügynökségek felé, hogy bizonyos időn keresztül képesek felelősen viselkedni. És mindehhez drágán fenntartható hitelkártyát vagy kedvezőtlen kamatozású hitelt sem kell felvenniük.

Itt jön a trükk

Kívülről nézve a megoldás hitel termékként viselkedik. Az ügyfél egy egyéves periódus elején eldönti mennyit kíván megtakarítani, egy olyan összegű vouchert vásárol meg, majd ezt fizeti ki havi részletekben. A programba való beszállás egyszeri tíz fontos díjért cserébe történik – és tranzakciónkénti egy fontos díjért -, viszont ingyen ki lehet lépni a konstrukcióból év közben is.

A Loqbox évi durván 22 fontos költsége eltörpül ahhoz képest, amit meg lehet takarítani. A Pockit alapítója szerint évi 1300 font körüli összeget veszítenek kedvezőtlen hitelek, drágább tranzakciók miatt azok, akik nem rendelkeznek pénzügyi szolgáltatásokkal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?