Az esetnek egy komoly tanulsága van: be kell kapcsolni a kétlépcsős azonosítást, ha nem akarjuk, hogy kiraboljanak. Ezt akkor is tegyük meg, ha nem veszünk jpg-ket.

A világ legértékesebb NFT-je, ezt nem lopták el egyelőre (Forrás: Christie’s)

Nem is kellett sokat várni ahhoz, hogy a frissen kialakuló digitális, blockchaines műkincspiac első adatlopásos ügye megtörténjen. A hétvége során a Nifty Gateway NFT-s galéria néhány felhasználójától digitális műkincsek tűntek el. Néhány különösen peches felhasználónak pedig arra is felhasználták a pénzügyi adatait, hogy újabb NFT-ket is vásároljanak, amiket szintén elloptak – írja a The Verge.

A Nifty Gateway elismerte a lopásokat, de állításuk szerint nem az ő rendszerüket törték fel. Azt gyanítják, hogy korábbi felhasználónév-jelszó kiszivárgásokból, amelyek más oldalaknál történtek, származó adatokat használtak sikeresen a támadók. Az áldozatok között pedig olyan felhasználók voltak, akik nem engedélyezték a kétlépcsős azonosítást.

A Nifty Gateway folytatja az eset vizsgálatát, ezt nyilatkozták a The Verge-nek, illetve beszélnek az érintett felhasználókkal. A kezdeti eredmények alapján azonban már a kétlépcsős azonosítás is védett volna a támadás ellen.

Nagy kérdés, hogy az ellopott NFT-k eladhatók-e a feketepiacon. Mivel a mozgásuk követhető a blockchainen, egyáltalán nem biztos, hogy kialakul olyan piacuk, mint a fizikailag létező műkincseknek. Egy Palmürából lopott szobrot az erkölcsi fenntartásokkal nem rendelkező vásárló elnézegethet otthon és tovább is adhat.

A blockchain egyrészt követhetővé, másrészt azonban visszaszerezhetetlenné teszi az ellopott NFT-ket. Izgalmas precedens alakul ki a lopott digitális műkincsek kezelésének most. Igaz, ezt a megkárosított felhasználók valószínűleg nem nézik örömmel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?