Tömegek nem rendelkeznek bankszámlával sem. Kevés a bitcoinos ATM, és túlzottan volatilis a valuta árfolyama. A siker egyelőre kétséges.

Salvadori banántermesztők, valószínűleg nem a bitcoin az első gondolatuk reggelente (Fotó: FAO El Salvador/Oscar Mendoza)

Tudósítást közölt a nagyon hasznos Rest Of World a bitcoinra átálló El Salvadorból. A lapnak az a célja, hogy olyan helyekről is kapjunk híreket, ahová első világbeli tudósító ritkán téved el. El Salvador esetében annyira régen, hogy a bitcoin bevezetése óta nem is igazán volt érdekes az amúgy pocsék gazdasági helyzetben lévő ország a fintech sajtó számára.

A tudósítás egy kiskereskedő sztoriján keresztül mutatja be az állami bitcoin program hiányosságait. Az újdonság varázsa negyed év alatt megkopott, kiderült, hogy kevés a bitcoin bankautomata, lassú az állami segélyvonal és az árfolyam túlzottan instabil. José Bonilla, a szóban forgó kereskedő akkor adta fel a rendszer használatát, amikor egy tranzakción technikai hiba miatt 25 dollárt bukott. Ez nagyjából két napi salvadori minimálbérnek felel meg a kereskedelemben dolgozók számára. (Az agáriumban dolgozók minimálbére még alacsonyabb.)

A bitcoinos ellátottság a mai napig alacsony az országban. Még a turisták és kriptobefektetők által kedvelt tengerparton – amit becéznek „Bitcoin Beach”-nek is – sem volt egyszerű a kapacitások kiépítése. Ráadásul a vállalkozók továbbra is bizonytalanok voltak a törvény elfogadása után, hogy az esetleg megnövekedő tranzakciószám miatt megéri-e az átláthatatlan technológiára váltani.

A trenden az sem segített, hogy a bitcon és a kriptovaluták ára novemberben bezuhant, és azóta leginkább stagnál. A kormány statisztikája szerint minden salvadori kipróbálta már a kriptós fizetést és regisztrált a kormány által kibocsátott tárcába. Ugyanakkor egy márciusi felmérés, amit a salvadori Kereskedelmi és Iparkamara hozott nyilvánosságra azt mutatta ki, hogy az üzletek 86 százaléka még egy bitcoinos tranzakciót sem bonyolított le.

A Rest of World cikke szerint a decentralizált bitcoin ütközik a teljesen központosított állammal is. A kriptovaluta bevezetése pedig leginkább a Bukele-kormány egyéb hiányosságainak takargatására szolgál. Az elnök hírneve fontosabb tényező volt, mint az, hogy a valuta segít-e a gazdaság helyzetének javításában vagy kényelmesebbé teszi-e az állampolgárok életét. Ennek megfelelően a lakosság 70 százaléka még mindig nem rendelkezik bankszámlával és a készpénzt részesíti előnyben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?