Nekünk általános nyomtatványkitöltő jut, a szingapúriak állami informatikai rendszere viszont teljesen sci-fi.

Nekünk általános nyomtatványkitöltő jut, a szingapúriak állami informatikai rendszere viszont teljesen sci-fi.

Szingapúrban minisztere is van az okosnemzet fejlesztésnek (Fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)
Szingapúrban minisztere is van az okosnemzet fejlesztésnek (Fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)
(fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)

Szingapúri híreket olvasni már majdnem olyan, mintha egy sci-fit néznénk. Nem különösebben boldog sci-fit, egészen biztosan nem olyat, amibe beleköltöznénk, ha lehetne, de mégiscsak a jövőt idézi. Az érzést legjobban William Gibson – maga is tudományos fantasztikus író – fogalmazta meg a Wired magazinnak írt 1993-as cikkében, Szingapúr egy olyan Disneyland, ahol van halálbüntetés.

Az országhoz kapcsolódó legfrissebb hír is ilyen: kicsit neonszínű jövő, kicsit földhözragadt jelen. A GovInsider riportja szerint az ország okosnemzet programja keretében három alapon álló rendszert készülnek felépíteni. A digitális identitás – és azonosítási! – rendszer felépítése biometrikus azonosítást, titkosítási lehetőséget és nyitott API-kat fog kínálni a szingapúriaknak és a külső fejlesztőknek.

No Title

No Description

A három láb bármelyike önmagában is érdekes lehet. Könnyű elképzelni, hogy ujjlenyomat-olvasóval az Ügyfélkapura is kényelmesebb lenne belépni. A nyitott állami API-k pedig akár azt is lehetővé tennék, hogy a vacak felhasználói élményt kínáló állami szoftvereket bárki feltuningolhassa. Ilyen messze azonban még a szingapúri terv sem megy el. Arra viszont lehetőséget ad, hogy külső fejlesztők használják az állami beléptetőrendszert a saját szoftvereikben. Kérdés, hogy tényleg bíznak-e majd annyira az államban a felhasználók, hogy ezt az azonosítót használják a netbankhoz, számlafizetéshez.

Az ország már rendelkezik egy SingPass nevű rendszerrel, de az okosnemzet koncepció gondozásával meg bízott miniszter, Vivian Balakrishnan szerint továbbfejlesztésre szorul. Még él az emléke annak, hogy egy 2014-es incidens során 1500 felhasználó adatait lopták el a rendszerből. Az új, továbbfejlesztett SingPass azonban szinte kész van, az állami informatikai fejlesztésekért felelős GovTech Agency teszteli a tenderére beérkezett pályázatokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Biometrikus azonosítást is kínál a szingapúri okosnemzet program (2017) | Bürotika 2017.03.12

    […] A cikk. […]

Vélemény, hozzászólás?