Tömegek akarják az Etherem Name Service igazgatójának távozását, de egyelőre nincs meg a többségük. A blokklánc szavazási és döntéshozatali megoldása most vizsgázik.

123rf

Brantly Millegan nem követett el semmi meglepőt, egyszerűen csak áthágta a társadalmi normákat. Úgy tűnik azonban, hogy egy ilyen normaszegés is kevés ahhoz, hogy lemondassák a háromszázezer szavazóval rendelkező ENS protokoll segítségével – írja a The Verge.

A közelmúltban kinevezett igazgató a felhasználónév.eth névrendszert vezeti, amit a web3-nak nevezett blockchain alapú alternatív internet identitásplatformjának szánnak. A hosszú alfanumerikus tárcaazonosítók helyett beléptetett felhasználónév.eth nevek egyszerűbben használhatók a mindennapokban. Újdonságot ugyan nem tartalmaznak, minden webes platform feltalálja a felhasználók identitásának rögzítését, ami pedig nem – például a 4chan – ott pont ez a névtelenség lényeg.

Millegannak az a bűne, hogy korábban – és ez alatt nem az ősidőket értjük, csak 2016-ot – arról beszélt, hogy a homoszexualitás gonoszság, az abortusz gyilkosság, az óvszer alkalmazása pedig perverzió. Ez nem egyszer borította el az agyát, hanem komolyabb időintervallum alatt fejtett ki megbízhatóan keresztény fundamentalista elveket. Ide értve a nemi erőszak következtében létrejövő terhességek védelmét is, ami a szülői önrendelkezés felülbírálatának egy különösen extrém esete.

Az előbukkanó nézetek miatt Millegant az ENS mögötti nonprofittól, a True Names Limitedtől kirúgták. De ettől még a cég DAO-jából nem sikerült kitenni, mert ott a háromszázezer tokentulajdonos szavaz. Közülük pedig 43,39 százalék nem érezte aggályosnak a vezető közléseit vagy nem érezte elegendőnek a kirúgásához, 37,51 százalék szerint meneszteni kellene a vezetőt, 19,1 százalék pedig tartózkodott. Az arányok nem jelentenek pont ennyi felhasználót, mert Millegan például önmagában több, szavazásra jogot adó tokennel rendelkezik, és ezzel nincs egyedül.

A sztori jelenleg nem több annál, hogy az ENS-nek sikerült megőriznie egy bigott vezetőt. A blockchaines világnak pedig újra fel kell találnia olyan kormányzási rendszereket, amelyeket a blockchaintelen világ már végigpróbálgatott.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?