Már nem az a baj, hogy nem tudják az örökösök a jelszót a Quadriga tárcáihoz. Az sem biztos, hogy van bennük pénz.

Már nem az a baj, hogy nem tudják az örökösök a jelszót a Quadriga tárcáihoz. Az sem biztos, hogy van bennük pénz.

Kép: Pixabay

Az elmúlt hónap egyik legnagyobb kriptopénzes híre volt, hogy a Quadriga alapítójának, Gerald Cottennek a halálával senki sem fér hozzá a cég offline kriptotrezorjaihoz. Az alapító nem hagyta hátra a 190 millió kanadai dollárt rejtő titkosított tárolók jelszavát. Mivel ezeknek a feltörése nem egyszerű, így nem volt biztos, hogy valaha hozzájuthatnak-e a Quadriga ügyfelei a vagyonukhoz.

A sztori kellemeltlen fordulatot vett a Bloomberg szerint. A lap úgy tudja, hogy a kriptotrezorok április óta üresek. A 115 ezer ügyfél így most már nem azért aggódhat, hogy valaki kitalálja-e a jelszót, hanem hogy valahogyan pénzükhöz jutnak-e a február ötödike óta csődvédelem alatt lévő cégtől. A Quadriga pénzügyeit az Ernst&Young fésüli éppen át, és a jelentésük nem sok jót ígér.

Az E&Y hat olyan cold wallet címet talált meg, amelyet a Quadriga a múltban bitcoin tárolására használt. Ebből öt április óta üres, a hatodikat használták kereskedelemre, de aztán arról a Quadriga gyorsan elérhető tárcájába küldtek róla pénzt december harmadikán. A nyomozás szerint a hat tárca tartalma nulla és 2776 bitcoin között változott az elmúlt években.

Az Ernst&Young talált három további tárca címet, amelyeket összefüggésbe lehet hozni a Quadrigával. Ezeknek a tranzakciós elemzését is megkezdte a cég, de ezeknek a tárcáknak egyike sem tartalmaz jelenleg bitcoint.

A fentiek a blockchain nyilvános információit elemezve derültek ki. Cotten özvegye megpróbált hozzáférni a cég Amazon Web Services-en tárolt adataihoz, ám mivel a hozzáférés a céghez tartozik, így az Amazon nem adott hozzáférést. Az Ernst&Young és az özvegy bírósági döntésre vár, hogy megkapják az adatokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?