A tárcából tudjuk hogyan szivárog el a pénz. Az ember felváltja, aztán úgy elszublimál, mintha meg se kerestük volna. A bankszámlánkon viszont egy jó appal követhetjük, hogy mire és mennyit költünk.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

A készpénz korában az embernek volt valami képe arról, hogyan költ. Ha más nem, annyi mindenképpen, hogy ha feltör egy öt vagy tízezrest, akkor bármennyi legyen is a visszajáró, arra az összegre már keresztet vethet, mert elszivárog, mint a gáz. A papír alakú bankolás korszakában a részletes, átláthatóvá tett, kiadásokat és bevételeket külön oszlopban megjelenítő bankkivonattal próbáltak segíteni a bankok. A nagy reform lehetőségét azonban a digitalizáció hozta el.

A BiztosDöntés bankajánló és pénzügyi összehasonlító oldal meg is vizsgálta azt az öt bankot, amelynél a legtöbb diagrammal, a legérzékletesebben megjelenítve deríthetjük ki, mire megy el a pénz.

A szolgáltatás szakemberei szerint a legegyszerűbb eszközt a CIB webappja adja. Egy bevétel-kiadás oszlopdiagramot kap a felhasználó, ami mellett számmal is szerepel, hogy mennyi pénz jött be és mennyi ment ki. Ezt egy kattintással össze lehet nézni a múlt havi költségekkel.

Az OTP bank is hasonló megoldás mellett döntött, de ott kördiagram van. Itt viszont a grafikonra kattintva már az egyes költési kategóriákat is megkapjuk listázva. A kategóriákat az alkalmazás a kártyás vásárlásokat feldolgozva alakítja ki. „Ez a funkció annyira fontos lehet a jövőre nézve, hogy az OTP megújult mobilalkalmazásának kampánya többek között éppen a költségkimutatásról tesz említést, mint ami az egyik fő vonzerő a frissen fejlesztett applikációban” – írja az elemzés.

A Raiffeisen fejlett elemzési modult tartalmaz, amit Zoomnak hívnak a myRaiffeisen mobilalkalmazásban. Automatikusan költési kategóriákba sorolja a tranzakciókat, de ezen belül még listázhatjuk, hogy mely tranzakciók érintettek a kiadásokban és a bevételekben. Külön csoportosítja a nagy összegű kiadásokat és a kicsiket, illetve jelzi a pénzfelvételeket is. Akinek pedig ez is kevés, új elemzési javaslatokat nyújthat be a fejlesztőknek.

Végül az UniCreditnél önálló főmenüpont az elemzés. Az egyes hónapok között lapozgathatunk, a kategóriák részletes költéseit pedig felfelé görgetve tekinthetjük meg. A banki appban a készpénzes költéseket is lehet rögzíteni és kategorizálni, így pontosabb képet kapunk a pénzhasználati szokásainkról.

Ráadásul az automatikát is újra lehet tanítani, így ha a lakásunkhoz legközelebbi benzinkútra járunk át este szendvicsért, akkor az egy gyors módosítás után már nem tankolásként fog feltűnni az összesítésben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?