Nem zárolják az orosz tárcákat a nagy tőzsdék, sőt azt is kimondták, hogy a kriptó világát szerintük nem nagyon foglalkoztatja a háború.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Senki nem vádolhat meg minket azzal, hogy nem szeretjük a humort. Ezért is lelkesedünk annyira a Binance válaszáért, amit arra adott, miért nem fagyasztják be az orosz felhasználók kriptós számláit. A legnagyobb kriptotőzsde azt mondta, hogy az ilyen számlák egyoldalú befagyasztása szembe menne azzal a céllal, amiért a kriptó létezik – írja a Vice.

A válaszban az tűnik viccesnek, hogy az elvekhez való szigorú ragaszkodást régen elveszítette a kriptovalutás világ. Amikor a TheDAO nevű okosszerződéssel megalapozott céget kirabolták, amire válaszul a közösség splitelte – azaz hagyta két részre hasadni – az Ethereum blokkláncot, hogy visszaszerezhessék a befektetést. A TheDAO tokenje ennek ellenére az év végére elértéktelenedett. De történt már visszaszerzési manőver az NFT-s világban is. Ezek közös jellemzője, hogy vagy központi döntéshozatalra van szükség hozzá vagy a rendszer résztvevőinek többségének támogatására.

A Binance-t az ukrán vezetés kérte meg arra, hogy az orosz és belorusz állampolgárok tárcáit zárolja. Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter a Twittert használva szólította fel a nagy kriptotőzsdéket, hogy segítsenek nyomást helyezni a támadókra. A kriptók szűrése az amerikai és EU-s szankciókkal együtt tovább szűkítené Oroszország pénzügyi mozgásterét.

A Coinbase, amely az Egyesült Államokban van bejegyezve, azt válaszolta a kérésre válaszoló nyilatkozatában, hogy a pénzügyi szabadság nevében nem teljesítheti a kérést, mert az hétköznapi orosz polgárokat is tüntetne. Ezzel szemben egyes tárcákat hajlandók blokkolni. A Binance hasonlóan érvelt, hozzátéve, hogy a kérés ellentétes a kriptós világ céljával. Ezzel, akaratlanul is, összekötötte a kriptovalutákat a nemzetközi szankciók megkereülésével a Binance szóvivője. Elzárkózott a tárcák zárolásától a KuCoin és a Kraken is. Az utóbbi a kriptó „libertariánus értékeire” hivatkozva tette ezt, felemlegetve, hogy a kriptovaluta „a béke fegyvere, nem pedig a háborúé”.

Összességében kijelenthető, hogy a kriptotőzsdék egyelőre nem álltak ki Ukrajna mellett. Illetve remek apropót szolgáltattak a pénzügyi szabályozóknak arra, hogy elővegyék a kriptók ellenőrizhetővé tételére vonatkozó terveiket. Tették ezt annak ellenére, hogy Ukrajnát támogató programokat több tőzsde indított.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?