A rubel zuhanásban van, az orosz energetikai cégeknek sem fog jót tenni, hogy kiszorulnak a piacról. Közben pedig a hackerek egymásnak estek.

Nagy Péter orosz uralkodó fintech jellegű újítása volt a szakálladó
(fotó: Wikimedia Commons)

Az események felgyorsultak, nem lehetett ezt előre látni, amikor Oroszország múlt héten megtámadta Ukrajnát. Az azóta eltelt napokat részben sokkosan híreket görgetve töltöttük, egy nap pedig a határon próbáltunk segíteni. A mostani összefoglaló azonban nem ezért lehet hiányos, egyszerűen gyorsabban történnek az események, mint ahogy azokat egy nagy képben össze lehetne foglalni.

Oroszországot kitiltják a SWIFT nemzetközi bankközi transzferhálózatból. Egy darabig vitatkoztak ezen az államok, Németország az Oroszországgal bonyolított üzleteit védte, Magyarország pedig a jelenlegi kormány oroszbarátsága miatt késleltette a lépést. Végül azonban megszületett a döntés. Ennek folyományaként az orosz bankok kártyái nem fognak működni az országon kívül, az orosz jegybank nem fér hozzá a más bankoknál tárolt forrásaihoz, az orosz betétesek pedig szintén nem vagy csak drágán tudnak a pénzükhöz jutni.

A döntés hatásai nehezen megbecsülhetők, de a „nagy córesz” kifejezéssel viszonylag pontosan leírható a helyzet. Amikor Iránt egy szankciócsomag részeként leválasztották a SWIFT-ről, akkoa az olajból származó bevételeinek felét elbukta, az exportbevételének pedig durván a harmadát. A rubel érteke már most zuhanásban van.

Szombatig úgy tűnt, hogy a kiberbűnözés a szokott medrében folyik tovább. Az orosz, esetenként kormányközeli csoportok az ukrán oldalakat támadják, az Anonymous és az ukrán hackerek az oroszokat. Vasárnap azonban a Conti zsarolóvírusos csoport egy tagja felrúgta a vödröt. „Fuck the Russian government, Glory to Ukraine!” felkiáltással kirakta a csoport adatait egy jó nagy tömörített fájlban az internetre.

Hétfőtől két napig leáll a magyarországi Sberbank. A hírt az MNB adta közre, a hozzá tartozó magyarázat pedig az, hogy az Oroszország által kezdett háború és a rá válaszul elindított szankciók miatt a magyar bank anyabankja, az osztrák Sberbank Europe AG fizetésképtelenné vált. A pénzintézet által kibocsátott kártyák működőképesek maradnak, számlaműveleteket azonban nem lehet végezni. És ezek még csak a kezdet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?