A tavalyi évben 669 esetről szóltak a bitcoin tőzsdék a rendőrségnek. Ez messze eltörpül a többi pénzügyi cég által jelentett esetek mellett.

A tavalyi évben 669 esetről szóltak a bitcoin tőzsdék a rendőrségnek. Ez messze eltörpül a többi pénzügyi cég által jelentett esetek mellett.

(Fotó: Descryptive / CC-BY)
(Fotó: Descryptive / CC-BY)

Hatalmas kriptopénzes ellenőrzés jöhet japánban. Az ország amúgy is megtépázott hírnevű – lopás és kínos szoftverhiba is volt az elmúlt héten – kriptopénzes tőzsdéi 669 pénzmosásgyanús ügyletet jelentettek a rendőrségnek – írja a Bank Innovation.

A fintech hírekkel foglalkozó lap forrása a Nikkei Asian Review cikke volt, amely pontosabb információkat is tartalmaz. A 669 eset a 2017. áprilisa és decembere közötti időintervallumban történt. Ez volt az első ilyen jelentés a tőzsdék részéről: a kormány áprilisban fogadta el azt a törvényt, amely kötelezővé teszi a kriptopénzes kereskedők számára az adatszolgáltatást. A gyanú felkeltéséhez szükséges ismérveket nem tudjuk, de ez egyik a rövid idő alatt végrehajtott sok, nagy értékű tranzakció.

Az április törvény kötelezővé tette a tőzsdék regisztrációját is, ennek azonban csak 16 cég tett eddig eleget. Más kereskedőknek folyamatban van az engedélyezésük, köztük a hackertámadásnak áldozatul esett Coinchecknek is.

A 669-es számot még egy tény segít árnyalni. A különböző pénzintézetek 2017. során összesen 400 ezer 43 alkalommal küldtek jelentést a rendőrségnek, a megelőző évről pedig 1048 ügyet hoztak át a rendőrök. A bejelentések nagy része bankoktól jött, a második hely a kártyatársaságoké, a harmadik pedig a takarékszövetkezeteké. A bankokra 360 ezernél is több jelentés esik, a szövetkezetek 13 ezerszer zargatták a rendősdéget, ezekhez képest a kriptopénzes ügyek száma eltörpül.

Nem a jelentgetés a legkínosabb

A japán kriptotőzsdék fekete februárja egy hackertámadással indult, amelynek során ismeretlen elkövetők 550 millió dollárnyi NEM kriptopénzzel távoztak. A feltört Coincheck nevű cég jelentős szereplő volt a piacon, a támadás után azonban a bitcoin kivételével minden más pénznem kereskedelmét felfüggesztette.

A pechszéria a Zaif nevű, a japán szabályozó hatóságnál is regisztrált tőzsde botlásával folytatódott. Egy szoftverhiba miatt az oldal húsz percig ingyen adta a bitcoint. A szemfüles vásárlók egy vagyont próbáltak meg kitalicskázni az oldalból, de pechjükre az összes vásárlást érvénytelenítették. Pedig volt egy olyan pofátlan próbálkozó, aki 20 ezer milliárd dollár értékben próbált ingyen bitcoint igényelni. Annyiból már lehet szép dolgokat venni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?