Nyolcmillió eurós kezdő befektetéssel indulhat el egy francia vagyonmenedzsment alkalmazás, amely privát bankká szeretne nőni.

Tőzsde, New York
Új módszerét próbálja kidolgozni a vagyonmenedzsmentnek és a privát bankolásnak a francia Finary nevű startup. Az első befektetési körében 8 millió eurót kapó cég olyan felületet készített, amin nem csak a befektetési számlák, folyószámlák és egyéb pénz jellegű jószágok értékét lehet követni, hanem a vagyonba beleszámolja a kriptóban vagy részvényekben lévő pénzt is – írja a Techcrunch.

Az adatok aggregálása csak az első lépés, a startup teljes portfóliót kínáló privát bankká szeretne válni. A modelljük a privát bankok világában újnak számíthat, de nagyban hasonlít ahhoz, amivel a neobankok szoktak próbálkozni. Az ügyfelektől beszedett díjak helyett a nekik ajánlott pénzügyi szolgáltatások árából kérnek részesedést. Ezt a Finary pénzügyi tanácsadásnak hívja, de nyugodtan nevezhetjük salesnek is, amennyiben transzparenssé teszik, hogy az ajánlásoknak ára van.

A neobank alapítója szerint a függetlenségük lehetővé teszi, hogy olyan szolgáltatásokat is ajánljanak, amelyektől nem kapnak jutalékot. Ezáltal a jövő gazdagjai jobb információk alapján hozhatnak döntéseket a vagyonuk menedzseléséről. Mindezt ráadásul kevesebb személyes kapcsolattal, appon vagy netbankon át tehetik meg.

Jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy a bankból egyáltalán lesz bármi is. Az első befektetési körét ugyan lezárta, ráadásul készül egy közösségi finanszírozási körre is, amivel az ügyfelek részesedést is szerezhetnek a startupban. Az üzleti modell azonban nagyrészt kipróbálatlan.

A cég appjában jelenleg tízezer különböző szolgáltatásban tárolt vagyontárgyak értékét lehet követni. A szolgáltatás az Egyesült Államokban, Kanadában, Olaszországban, Franciaországban és a Benelux államokban működik. Egyelőre 30 ezer ügyfél összesen 10 milliárd dollár értékű vagyonát kezeli a Finary.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?