Az emberi életet fenyegeti a klímaváltozás. Ezt nem a Greenpeace vagy Greta Thunberg közölte – bár ők sem hallgatják el – hanem a JP Morgan elemzői.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

A bank frissen kiadott jelentése szerint katasztrofális következményekre kell felkészülnünk, ha nem történik változás. Az elemzést elkészítő csoport a bank szerint teljesen független a cégtől. Azaz nem a cleantech brókerek és bambusznyelű fogkefe árusok írták a szöveget.

A JP Morgan nem először figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire. A mostani jelentés azonban a legerősebben megfogalmazott. A légkörbe jutó széndioxid által okozott felmelegedés visszafordíthatatlanságáról és az extrém időjárási jelenségek gyakoribbá válásáról értekeznek.

Ezek a jelenségek pedig a gazdasági növekedésre, az emberek egészségére és a várható élettartamra is kihatnak. Vízhiány léphet fel, emberek tömegei kényszerülhetnek a lakóhelyük elhagyására, amely politikai problémákat, fegyveres konfliktusokat is eredményezhetnek.

A súlyosabb következmények elkerülésének érdekében 2050-re kellene elérnie az emberiségnek a zéró széndioxid kibocsátást. Ehhez globális karbon adóra lenne szükség a tanulmány szerzői szerint, abban azonban nem hisznek, hogy erre valóban sor kerülne.

A probléma globális, de nem látszik a globális megoldás.

A megoldás annyira nem látszik, hogy a JP Morgan maga is bűnös. A bank a fosszilis energiacégek egyik legnagyobb befektetője.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. György Baranyai 2020.02.22

    Nos, jégkorszak is volt. Akkor még nem voltak szénerőművek, robbanó motor, gőzgép. Vigyázni kell bolygónkra, nem vitás, de ne fogjuk mindent a CO2- kibocsátásra. Nagy szerepe van benne, kétségtelen. Volt egy „kis”- jégkorszak is Bach korában és ígérnek egyet 2030- ra is. Meglátjuk.

Vélemény, hozzászólás?