Az Aragon olyan ügyekben segít dönteni, amelyekkel egy hagyományos bíró hazazavarná a feleket.

Egymillió dollárral segített az Aragon nevű blockchain startupnak Tim Draper, a Draper Fisher Jurvetson (DJF) neves amerikai kockázati tőkebefektetési cég egyik alapítója. A cég a bíróságok blockchaines verzióját próbálja létrehozni – írja a TechCrunch.

Az Aragon olyan ügyekben segítene dönteni, amelyekben egy hagyományos ügyeken edződött bíró csak nagy kerek szemekkel nézne. Esetleg hazazavarna mindenkit, hogy amíg nem tanultak meg érthetően beszélni, addig ne akarjanak pereskedni. A DAO-kat és okosszerződéseket illető vitás ügyekben azonban csak döntenie kell valakinek. Az Aragon ezt a rést látta meg. Olyan helyzetekben látják a helyüket, ahol emberi döntésre van szükség.

Az Aragon platformján a cég alapítása óta ezer DAO-jellegű szervezet regisztrálta magát. Ez a hagyományos regisztrációs eljárásoknál annyival bonyolultabb, hogy egy megbízható harmadik felet is meg kell nevezni a vitarendezési eljárásokhoz. Az Aragon vitarendező platformja, amiben 247 bíró dolgozik, február tizedike óta működik.

A befektetés egyelőre nem a DJF-től érkezett, hanem a milliárdos Draper a saját „játszós” alapjából adta a cégnek az egymillió dollárt. Draper befektető a Teslában, a SpaceX-ben, a Coinbase-ben, és számos kriptós cégbe is beszállt üzleti angyalként.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?