Harmincezer ügyfél számlaadataiból nyomozták ki, hogy a bank kicsit túl lelkesen szolgál ki véres kezű vagy éppen teljesen korrupt embereket. A bank nem boldog.

(Fotó: eflon CC-BY)

Áll a bál a Credit Suisse-nél, mert egy nagyobb kiszivárogtatás látott napvilágot arról, hogy a bank milyen piszkos ügyfelek pénzét kezeli. A német Süddeutsche Zeitung által megkapott dokumentumcsomagban harmincezer ügyfél adatai találhatók meg, akik összesen 100 milliárd svájci frank értékű vagyon felett diszponálnak.

A szivárogtató nem titkolta el, mi volt a célja. A lap által közzétett nyilatkozat szerint a szivárogtató „úgy gondolja, hogy a svájci banki titokra vonatkozó törvények erkölcstelenek. A pénzügyek magánszféraként kezelése csupán fügefalevél, amellyel eltakarják, hogy a svájci bankok milyen szégyenletes szerepet játszanak a pénzmosók segítésében.”

A dokumentumcsomagot az OCCRP nemzetközi oknyomozó újságírói konzorcium vette kezelésében. Jelentésüket már el is lehet olvasni. Az első eredmények szerint legalább 8 milliárd dollárt tároltak svájci számlákon a potenciálisan problematikus ügyfelek. Köztük olyanok is, akiknek nem is lett volna szabad bankszámlát nyitni. Amikor a csoport erre korábbi és jelenlegi banki alkalmazottaknál rákérdezett, akkor azt a választ kapta, hogy a bankon belüli norma a kockázatok vállalás a nagyobb profitráta elérésének céljából.

A problémás ügyfelek között megtalálható volt egy jemeni főkém, aki kínzásokat rendelt el, egy azeri erős ember, a venezuelai olajmezők profitját megdézsmáló bürokraták, akik közelebb löktél az országot a humanitárius katasztrófához. De vannak korrupt németek, egyiptomiak sőt még egy király is, II. Abdhullah, akinek az országa, Jordánia ugyan nemzetközi segélyre szorul, de a malacperselyében 223 millió dollár található.

A nemzetközi újságírókonzorciumban a svájci újságírók nem vettek részt, annyira tartottak a lapjaik attól, hogy pert indítanak ellenük a banktitok megsértése miatt. Az is látszik, hogy a Credit Suisse-t zavarja az ügy, mert amellett, hogy egy nyilatkozatban vagy tagadták vagy lejáratásnak minősítették a megjelent információkat, bejelentették, hogy külső nyomozókat kérnek fel a szivárogtatás megállítására és a szivárogtató leleplezésére.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?