Nem ez volt minden idők leghatékonyabb kongresszusi akciója, de egy-két érdekesség így is kiderült a fintechről.


Magyar idő szerint éjszakába nyúlóan és amerikai idő szerint is nagyon hosszan tartott csütörtökön a Robinhood és Gamestop-ügy miatti kongresszusi meghallgatás. Az estének nem ez volt a legnépszerűbb történése, mert a Nasa közben leszállt a Marsra a Perseverance Mars-járóval, de a kongresszusi streamben is akadtak érdekességek.

Kiderült például, hogy a Robinhood bevételeinek legalább fele az order flow eladásából származik. A legutolsó negyedévben ez nagyjából 220 millió dolláros bevételt jelentett. Azaz 2020 negyedik negyedévében maximum 440 millió dolláros bevételt könyvelhetett el a cég. A Techcrunch elemzése szerint azonban valószínűbb, hogy a 300 és 400 millió dollár közé eső sávban van az összeg. Ez máris több adat, mint amit egy startupról tudni szokás.

A Robinhood vezetője, Vlad Tenev mellett válaszolt a kongresszus pénzügyi bizottságának kérdéseire a Reddit vezetője, a DeepFuckingValue nevű felhasználó, aki a WallstreetBets egyik hangadója volt, valamint Kenneth Griffin, a Citadel hedge fund vezetője, aki az order flow információkat veszi a Robinhoodtól. Önmagában nagyon mókás, hogy egy fórumozó is tanúskodik, ráadásul ilyen remek névvel.

A Techcrunch szerint a Zoomon tartott meghallgatás nem volt sikeres. Kihagyó videó, béna kérdések és hasonlóan béna válaszok váltották egymást. Még a Robinhood vezetője is felkészületlennek tűnt, pedig a saját termékéről kellett volna beszélnie. Végül Vlad Tenev megragadta az alkalmat, hogy elnézést kérjen, és megígérje, hogy legközelebb jobban csinálják. Hogy mit? Ez egy kicsit homályos egyelőre. De például lesz fedezetük, ha újra nagy mennyiségben fognak mém részvényeket vásárolni a felhasználóik. (Tenev korábban tagadta a likviditási gondokat.)

Tenev elnézést kért annak az Alex Kearsnnek a szüleitől is, aki nyáron úgy gondolta, hogy egy befektetése miatt 750 millió dolláros mínuszba került, és öngyilkos lett. Kearns első elkeseredésében az ügyfélszolgálatot próbálta elérni, de mire azok válaszoltak, már késő volt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?