Szívesen nyilatkoznak arról, hogy mennyire védik a környezetet, de az aktivisták szerint túl sok hitelt nyújtanak környezetkárosító cégeknek.

olajkút
(Fotó: Maarten Heerlien CC-BY)

Változatos pénzintézetek adtak ki nyilatkozatokat az elmúlt évben arról, hogy karbonsemlegesek lesznek pár éven belül, illetve elkötelezettek a zöld ügyek felé. A ShareAction szerint azonban az éremnek van másik oldala is.

Az aktivista szervezet szerint hiába ígéri meg egy bank, hogy a saját tevékenységét zöldenergia felhasználásával teszi majd fenntarthatóvá, ha közben környezetkárosító tevékenységeket támogatnak. A HSBC, a Barclays és Deutsche Bank is hitelez egyelőre új gázos és szenes befektetéseknek, ami a vállalásaikat új színben láttatja vélik az aktivisták.

A ShareAction szerint a befektetőknek kell rászorítaniuk arra a bankjukat, hogy ne csak ígérgessenek, de valóban álljanak be zöldenergiás beruházások mögé. Illetve azelőtt ne támogassanak szénhidrogén alapú energiatermeléssel foglalkozó cégeket, míg nem látnak konkrét zöldítési terveket tőlük.

A Nemzetközi Energiahatóság (IEA) szerint ahhoz, hogy 2050-re elérhető legyen a nettó nullás károsanyag-kibocsátás, már nem szabad újabb olaj és gázmezők kitermelésébe fogni. A nagybankok azonban dollármilliárdokkal támogatják az új mezők megnyitását. A HSBC 2020-ban 18 milliárd dollárt ölt csak fosszilis energiás projektekbe, 2021-ben pedig további köze kilencmilliárd dollárnyi hitelt helyezett ki ilyen célra. A helyzet vicce, hogy a HSBC és a másik két megnevezett bank is tagja a Net Zero Banking Alliance nevű szövetségnek, amelynek célja a nettó nullás széndioxid kibocsátás elérése.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?