Könnyebb lenne komolyan venni a tőzsdét, ha egy rossz poén után nem lőne ki a Mars felé a részvényárfolyam.

(Fotó: Tesla Owners Club Belgium CC-BY)

Van egy nehezen megmagyarázható orosz poén – olyan, mint Magyarországon a balatontagadás – amely szerint Lenin egy gomba volt. Akinek kedve van, végül is vasárnap az ember ráér hülyeségek után olvasgatni, a fenti linken belevetheti magát a sztoriba. Akik viszont a pénzügyi hírek miatt járnak hozzánk, azoknak van egy hasonló állításunk: Elon Musk egy drog.

Tisztázzuk az alapvetéseket. Musk fontos, nagy hatású figura, akinek a Space X űrtechnológiai cége és a profittal érdekes viszonyt ápoló Tesla cége is hasznos munkát végez. A többi Musk vállalkozás megítélése lehet vita tárgya. Mint ahogy az is, hogy a milliomos vállalkozó twitteres tevékenysége leginkább kaotikusnak nevezhető.

A GameStop-ügy óta azonban Musk többször megmozgatta egyes részvények árfolyamát. Ami azt illeti, előtte is volt pár akciója, például, amikor kijelentette, hogy túlárazott is lehet a Tesla vagy amikor egy füves poénnal 420 dollárra lőtte be a cégének az árfolyamát. A SEC egy korábbi ilyen akciója miatt büntetést is szabott ki a cégnek,  Musknak pedig távoznia kellett az igazgatótanács éléről. (Igen, ettől mind nem változott semmi.)

Azóta egyszer egy Signal nevű cég árfolyamát is megtolta Musk, igaz erről leginkább a követői tehetnek. A Tesla-vezér azt javasolta, hogy mindenki használja a Signal nevű titkosított üzenőprogramot, más kérdés, hogy a twitterezők elkezdtek befektetni a hasonló nevű, de teljesen mással foglalkozó cégbe.

Azt viszont tényleg javasolta – még ha poénból is – Musk, hogy az emberek vásárolják a Dogecoin nevű poén kriptopénzt. Ennek köszönhetően a Dogecoin árfolyama kilőtt. Ez nem is lenne meglepő, ha nem egy olyan altcoinról lenne szó, amit az altcoinok gúnyolására hoztak létre és nem pár cent lett volna az ára. Mára viszont kilenc és fél milliárd dollárt ér az összes létező Dogecoin. A piaci kapitalizáció egy nagyon olcsó altcoinnál természetesen különösen nehezen értelmezhető fogalom. Nem lehet tudni, hogy a kibányászott mennyiségből mennyi élte túl az elhagyást és törlést, ami a kevésbé fontos adatok végzete.

Musk megnyilvánulásainak jelentőségét a FT Alphaville szkeptikus blogja egyenesen Donald Trump hatásához és a pankráció kayfabe fogalmához hasonlítja. A kayfabe az a közmegegyezés, hogy a pankráció valódi harcok, valódi ellenségeskedések és valódi drámák helye. Mindenki tudja, hogy ez nem így van, de közös játék az illúzió fenntartása. Musk a piac poén voltát alakítja át ilyen furcsa félig létező dologgá. Érdemes is rá figyelni és el is kell gondolkodni, hogy a legendás láthatatlan kéz mit csinál ilyenkor.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?