Az alternatív kriptovaluta a környezetbarátságban látja a jövőt. Az általuk kiadott eszköz más kriptopénzeknek is segíthet.

(Fotó: Marco Verch CC-BY)

Szegény az, aki már ígérni se tud. A Ripple pedig nem érzi magát egyelőre szegénynek. A SEC vizsgálat alatt álló, és emiatt egyelőre csökkent értékű XRP kriptovalutát kibocsátó cég azt ígérte, hogy 2030-ra karbonsemleges lesz – írja a Finextra.

A bejelentésen a Ripple relatív kis piaci súlyára való tekintettel lehetne poénkodni. Ugyanakkor a világ haladó országai csak 2050-re vállalták a karbonsemlegesség elérését, ami testvérek között is majdnem harminc évre van még. A feladat természetesen nagy, különösen állami méretben, de a Ripple vállalása emiatt lesz megsüvegelendő.

A blockchain ipar pedig, ahogy erről gyakorta írtunk is, nem jár élen a környezetbarátságban. Már csak azért sem, mert ott lehet olcsón bitcoint bányászni, ahol keveset kell energiára és környezetvédelemre költeni. A Ripple több partnerségi szerződést kötött és kiadott egy nyílt forrású EW Zero nevű eszközt, ami a publikus blockchainek karbonsemlegessé alakítására szolgál. Ez azonban csak a felhasznált energia zöldítését szolgálja, az igazi megoldást majd a proof-of-work működési módok lecserélése jelentheti.

A Ripple egyelőre a zöld energia vásárlásában és a légköri széndioxid kivonására szolgáló technológiák támogatásában látja az utat. Az utóbbi szépséghibája, hogy jelenleg nagy mennyiségben telepíthető, kellően hatékony módszer nincs a légköri széndioxid megkötésére. (És ha lesz, a többi üvegházhatást okozó gázról még nem is beszéltünk.)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?