Karácsony Gergelyes hamis hírekkel próbálják felkelteni az érdeklődést a kriptovaluták irányában.

(Fotó: Descryptive / CC-BY)

A Blikk cikkoldalára a megtévesztésig hasonlító oldalra vezető hirdetés szerint Budapest főpolgármestere egy interjúban beszélt arról, hogy a kriptovaluta mennyire jó befektetés bárkinek. Illetve, ami a sztorit még összeesküvés-elméletszerűbbé teszi, hogy ezt az interjút hogyan akarták a megjelenése után betiltani a bankok.

Percekkel a meglepő kijelentések után, a Magyarországon lévő három legnagyobb, privát kölcsönökért felelős bank közkapcsolatok részlegéről számos kérelem érkezett az interjú cenzurálására, de túl késő volt; országszerte számos TV és rádió csatorna átvette a történetet.

A hamis cikkbe az MNB-től – illetve egészen pontosan „Magyarország Központi Bankjának egy magas beosztottsággal rendelkező ügyvezetőjétől” – is jutott egy állítólagos idézet, amely tovább sulykolja, hogy a bankok az ügyfelekből élnek meg, és ezért el akarják titkolni a kriptovaluták létezését.

Public Enemy-Don’t Believe The Hype

Don’t Believe The Hype By P.E

A cikk végére derül ki, hogy a hirdetés a Bitcoin Revolution nevű átverést próbálja eladni. Az oldal garantált és óriási hozamot ígér kockázatok nélkül, ez elég is ahhoz, hogy ne vegyük komoly befektetési ajánlatnak. 250 dolláros befektetéssel napi 1300 dollár hozamról beszélnek.

A hirdetést feladó felhasználó összes bejegyzése le van tiltva a platform hirdetési szabályainak megsértése miatt. Ennek ellenére a futó hirdetések még fel-feltűnhetnek. Illetve valószínűleg ugyanez az átverés meg fog jelenni más platformokon is. Ha szembe jön ne dőljenek be neki, ha barátaiktól hallanak róla, magyarázzák el nekik is, hogy egy szó sem igaz sem a Karácsonyos részből, sem az óriási garantált hozamból.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?