Új módon próbálja meg bizonyítani azt a tételt El Salvador elnöke, Nayib Bukele, hogy „szegény politikus az, aki már ígérni sem tud. Bukele dúsgazdag.


Érdekes összeállítást közölt a kriptovalutában mélyen hívő, és a bitcoint az ország hivatalos fizetőeszközévé tévő politikus a jövőbeli terveiről. Természetesen a városépítéssel kezdte az ígérgetést. Az új várost Bitcoin Citynek hívják majd, az alakja egy érmére emlékeztet majd, az előre felskiccelt úthálózata pedig a Haussmann által újratervezett Párizsra.

Nem csak Haussmann az előképe ennek a fajta gondolkodásnak. Brazília annak idején Oscar Niemeyerrel, Lúcio Costával és Joaquim Cardozóval terveztette meg az új fővárosát, Brazíliavárost. Majd pedig a projekthez felfogadtak még egy tájépítészt is. A rajzasztalon született, modernista épületekkel teli főváros mára az ország harmadik legnépesebb települése. Igaz, Niemeyer és társai nem is mondtak olyasmiket, hogy a múzeumok falain pedig majd NFT-k fognak lógni.

A város terveit elég jól mutatja be a Tomorrow’s Build videója. És ők elmagyarázzák azt is, hogy a fenti még szelíd ötletelgetésnek tűnhet ahhoz képest, hogy Bukele szerint a város energiaellátását és az olcsó kriptobányászatot azzal fogják megoldani, hogy geotermikus energiát nyernek a Bitcoin City melletti vulkánból. Hogy milyen vulkánból? Ami mellett kijelölték az új város helyét.

Az összes elem, eltekintve a kriptóra felépített várostól és az NFT-galériától, teljesen jó. Ugyanakkor jövővárosokat építeni drága, nem biztos, hogy beválnak, és El Salvador momentán nem nagyon rendelkezik elszórható vagyonnal. És itt értünk körbe: Bukele ígérni tud. Az ígéret pedig egy bitcoin alapú kötvény kibocsátásában nyilvánul meg. Nem mintha amúgy az „istenadta nép” szeretné a bitcoint, de megválasztották az elnököt, most kénytelenek hallgatni még egy ideig.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?