A bank egyik alkalmazottjának nem tetszett, hogy bűnözőket is védenek a bankok. A bank szerint viszont nem volt illendő megsérteni a banktitkot.

(Fotó: eflon CC-BY)

Vizsgálódik a svájci ügyészség a Credit Suisse egy évvel ezelőtti adatszivárgásának ügyében. A banktól tavaly februárban került ki 18 ezer olyan ügyfél pénzügyi adatai, akik állítólag különböző pénzügyi bűntetteket követtek el.

A kiszivárogtatás évtizedek óta a bank által kezelt fiókokat érintett. A Süddeutsche Zeitunghoz eljuttatott és a lap által létrehozott újságírói konzorcium által feldolgozott információk szerint kínzásban, kábítószercsempészetben, pénzmosásban és korrupcióban érintett elkövetők állnak a fiókok mögött.

A kiszivárogtató neve nem ismert, a svájci ügyészek azonban egy feljelentés miatt nyomozni kénytelenek. A Tagesanzeiger szerint a feljelentést a mocskos pénz kezelési botrányba keveredett Credit Suisse-től érkezett. A bank szerint az elkövető a banktitok megsértésében bűnös. Ezt a kiszivárogtató sem tagadja, sőt tavaly egy nyilatkozatában szóvá is tette, hogy szerinte a svájci banktitkot védő törvények erkölcstelenek és az adóelkerülést szolgálják.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?