Esik az árfolyam, már csak az a kérdés, mikor látják be a reddites kiskereskedők, hogy veszítettek az üzleten.

(Fotó: Mike Mozart // CC-BY)

Kilencven dollárra zuhant a GameStop videojáték-bolt részvényeinek árfolyama. A papírok ára januárban 17 dollár volt, majd a Reddit Wallstreetbets alfórumának hobbista kereskedői feltornázták 483 dollárig, most pedig beomlik az árfolyam. Még akadnak, akik nyerésben vannak és kiszállhatnak, már vannak, akik vagyonokat veszítettek el.

A redditezők azért kezdtek el GameStopot vásárolni, mert észlelték, hogy a részvény ellen óriási short pozíciókat vásárolt több hedge fund. Azaz fogadtak arra, hogy 17-20 dollár körül mozgó árnál alacsonyabbra is fog süllyedni az árfolyam. Azt elérték a kisbefektetők, hogy a legnagyobb shortoló komoly veszteségeket legyen kénytelen elkönyvelni.

A GameStop azonban valójában soha nem ért 480 dollárt. Egy olyan cégről van szó, amely üzleteket tart fenn, és új és használt videojátékokkal valamint kiegészítőkkel kereskedik. Jó menedzsmenttel elképzelhető, hogy nyereséggel üzemelhet, de nem ez a következő Tesla. A redditezők egy része azonban nem adta el a részvényeit, egymást lovalták bele abba, hogy a poén kedvéért tartsák a pozícióikat.

Az első, személyes történeteket is tartalmazó cikkek már megjelentek. Ezek a semmiben felszívódó egyetemre félretett pénzekről, nyugdíjcélú megtakarításokról és összespórolt vagyonokról szólnak. Valószínűleg a következő napokban bőven lesznek még ilyen anyagok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?