Most akkor a Wall Streetet legyőzték? Vagy épp a kisbefektetők verik át magukat? Nézzük ki nyer a GameStop üzleten.

(Fotó: Stephan Mosel // CC-BY)

Még tart a GameStop-ügy is, a kisbefektetők poénból megmentették az AMC moziláncot, szárnyal az ezüst árfolyama és arra is mutatnak jelek, hogy az XRP kriptovaluta is érdekesen fog mozogni a héten. Ez a cikkünk még annyira sem minősül befektetési tanácsadásnak, mint bármelyik korábbi anyagunk. Őrült dolgok történnek, a logikát az elsők között dobták ki az ablakon.

Azt viszont érdemes végignézni, hogy eddig kik nyertek az üzleten. Van néhány kisbefektető, aki időben adott el. Az ő sztorijaikkal szívesen foglalkoznak még a hazai lapok is. A tízéves befektetőnek, aki 2019-ben játékkonzol helyett kapott pár GameStop részvényt, lehet örülni.

Nagyon valószínű, hogy a Robinhood sem járt rosszul. Vannak dühös ügyfelei, még az égre is kiírták, hogy bekaphatja. Viszont tömegek kereskedtek a szoftvert használva, és a cég ebből csinál pénzt. Ha pedig esetleg SEC-vizsgálat indul a kereskedelem leállítása miatt a cég ellen, elég jó érv lehet a likviditási hiány.

Trükkösebb úton, de sokat nyert a Citadel hedge fund is. Egyrészt nekik adja el az order flowt a Robinhood, így ők gyorsabban vásárolhatnak, mint a Robinhood felhasználói. Azaz lehetőségük van minden tranzakción keresni egy keveset. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a felhasználók soha nem a legjobb árfolyamon vásárolnak. Ingyenes szolgáltatás, ide van elrejtve az ára.

A Citadel ráadásul a két alap egyike, akik beszálltak a redditezők által kiszemelt Melvin kimentésébe. Így az alap tulajdonrészt is szerzett a konkurenciában.

Összességében tehát az az olvasat, hogy a kis emberek most győzik le a Wall Streetet talán túl van dimenzionálva. Pár hedge-fundnak nyugtalanok az álmaik, ennél több egyelőre nem történt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?