Nem árt, ha az ember tisztában van a kockázatokkal. És még fontosabb, hogy sejtse, hogyan fog gondolkodni a szabályozó.

Nem árt, ha az ember tisztában van a kockázatokkal. És még fontosabb, hogy sejtse, hogyan fog gondolkodni a szabályozó.

(Fotó: Joi Ito / Flickr CC-BY)
(Fotó: Joi Ito / Flickr CC-BY)

Csinosan tagolt, érthető cikkben írta meg Jason Calacanis amerikai angyalbefektető, hogy miért nem javasolja, hogy bárki kriptovalutás projektekbe fektessen. A blogok forradalmának vége felé eladott Weblogs Incorporated nevű cégének eladásából meggazdagodó befektető nem fél a kockázattól, túl van pár bukáson, de a kriptó még neki is túl soknak bizonyult.

Aki a rövid tanulságra kíváncsi, annak össze lehet foglalni egy mondatban. Azért nem tanácsolja a kriptós befektetéseket Calacanis:

„Mert meg akarom védeni az embereket a pénzük elvesztésétől.”

Befektetőként jelen van ugyan a Robinhoodban, amely a napokban jelentette be, hogy elindítja az appon belüli kriptovaluta kereskedelmet. Emellett az Abrában és a Talla.com nevű blockchaines és MI-s startupban is van pénze, így rálát a piacra.

Öt érvet hozott fel a befektetés ellen. Ezek a következők:

  • A többség számára rosszul fog végződni a kaland. Túl sok az átverés, az olyanok, mint a korábbi cikkünkben bemutatott pump&dump.
  • Az ICO-k nagyon spekulatív befektetésnek számítanak, amelyek során kipróbálatlan, termékkel vagy prototípussal sem rendelkező csapatok kapnak sok pénzt. Calacanis szerint a többségük már ötletnek is rossz, a helyzetet pedig tovább rontja a befektetővédelem hiánya. Az ICO-khoz képest a korai startupok szinte kiszámíthatók. Az ICO-ba fektetők 98 százaléka elbukja a pénzét – írja a cikk.
  • A bitcoin is bezuhanhat nullára ugyanúgy, ahogy a Google-t megelőző keresőmotorok, vagy a Facebook előtti közösségi hálók elbuktak a jobb versenytárs megjelenése után nem sokkal.

Lesz olyan kriptós cég, amely az Amazon vagy a Google méretére hízik. Amennyiben feltűnik, lesz elég idő vásárolni a részvényeiből. Amennyiben be is jön ez a befektetés, akkor is tartsák egy részét a pénzüknek készpénzben.

  • Az alapítóknak vigyázniuk kell az ICO-kkal, a vásárlók többsége értékpapírként tekint ezekre. És valószínűleg a szabályozó is így fogja értelmezni. Veszélyes, ha egy alapító nem gondol erre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?