Egy EU-s család havi áramfogyasztását is felemésztheti egy-egy kriptoműkincs eladása. Ha pedig licitálni lehet rá, akkor jelentősen nő a környezetterhelés.

A koronavírus-járvány nagyot dobott a CryptoArt szcénán. Ez a művészeti vonulat nagyrészt digitális műkincsek kereskedelmét az Ethereum blockchainen és az ezen futó okosszerződésekben valósítja meg. A közösségi webet elosztott galériának használják.

Memo Akten digitális művész annak számolt utána, hogy a digitális műkincsek cserélgetése milyen környezetterheléssel jár. Hasonló számításokat már végeztek a bitcoin hálózat és más blockchaines megoldások esetében is. Egyik proof of work alapú hálózat sem kapott hízelgő osztályzatokat.

Akten érdeklődéssel vágott bele a projektbe, művészként lenyűgözte a lehetőség, hogy művészek digitális alkotásokért kapnak komoly pénzeket. Ugyanakkor arra jutott, hogy egy tranzakció a Ethereum tranzakció átlagosan 35 kilowattóra energia elfogyasztásával és 20 kilogramm széndioxid kibocsátásával jár. Ez nagyjából 100 kilométer autózással egyenértékű.

Egy digitális műkincs megvásárlásához okosszerződés kell, ami általában véve több energiát használ el. Akten körülbelül 80 ezer tranzakciót elemzett, amely a SuperRare CryptoArt kereskedelmi oldalon zajlott. Eszerint egy digitális műkincs megvásárlása 76 kilowattóra energia, és 47 kilogramm széndioxid kibocsátásával jár. Ha pedig licitálás, licitek visszavonása és egyé kereskedelmi tevékenység is kapcsolódik a vásárláshoz, akkor a 211 kilogrammos értékhez is el lehet érni. Ez egy európai uniós lakos egyhavi energiafogyasztása.

Az adatokat összesítve a SuperRare művészeinek kétharmada egytonnás széndioxid kibocsátásáért felel, fejenként. Tizennyolc százalék, a sikeresebbek, pedig elérik a tíz tonnát is. Az átlag hat tonna körül alakul, a medián pedig 2 tonna. Az értékek növelhetők tovább, ha nem egyedi alkotásokkal kereskedik a művész, hanem 10, 20, 100 darabos limitált sorozatokat bocsát áruba.

Ezeket az értékekeket le lehet szorítani okosabb rendszertervezéssel. Például nem kell minden licitet a blockchainen tárolni. Jelenleg azonban az is környezetkímélőbb lenne, ha a digitális művészek nappal szenet bányásznának, éjszaka pedig traktorgumikkal alágyújtva elégetnék azt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?