Gondolkodnivalót kaptak hétvégére a Wonderland kriptós protokoll befektetői. A projekt alapítóját azzal vádolta meg egy, a CoinDesk által a kriptós átverések szakértőjének minősített twitterező.


Az állítás egészen pontosan úgy hangzik, hogy „Sifu” a Wonderland protokoll és a Time token társalapítója nem más, mint Michael Patryn. Ezzel pedig az a probléma, hogy Patryn már tag volt egy olyan kriptotőzsdében, a rossz emlékű QuadrigaCX-ben, ami azután ment csődbe, hogy a másik alapító Indiában életét vesztette 2018-ban, és a betétesek pedig nem találtak meg 190 millió dollárnyi kriptovalutát, amit a Quadriga kezelt. A nyomozók végül arra derítettek fényt, hogy a Quadrigát Gerald Cotten, a halott alapító, piramisjátékként üzemeltette utolsó hónapjaiban. Az új belépők által befizetett pénzekből a régebbi tagoknak fizetett nyereséget – írja a Bloomberg.

Partryn és Cotten megszakították a kapcsolatukat 2016-ban az előbbi szerint. Ez nem akadályozta meg a hatóságokat abban, hogy számítógépes-, banki- és hitelcsalás miatt vád alá ne helyezzék Patrynt 2019-ben.

A helyzetet színezi, hogy Deniele Sestagalli, a Wonderland alapítója egyrészt igazolta, hogy Sifu valóban Patryn, másrészt pedig, hogy ennek tudatában indítottak közös projektet vele. Sestagalli szerint „egy ember múlja nem határozza meg a jövőjét”. Az alapító hozzátette, hogy ő az alapján ítél, amit a közös cégben töltött idő alapján tapasztalt.

Később kiderült persze, hogy Sestagalli sem a projekt kezdetei óta tudja, ki található a Sifu név mögött. Csupán néhány hónapja jött rá, hogy az alapítótársa ellen egy sikkasztásos ügy van folyamatban. Most pedig arra a döntésra jutott, hogy fel kell kérje Patrynt, hogy mondjon le a projektben elfoglalt szerepéről.

A mostani nyomozók arra jutottak, hogy 20016-ban jelentős összeget kapott Sifu tárcája a Quadriga központi számlájáról. Így elképzelhető, hogy Patryn valóban ártatlan abban a katasztrófában, amiben később bedőlt a QuadrigaCX. Ugyanakkor erről a kérdésről a Wonderlandba beszáló szereplők maguk is dönthettek volna ideális eseteben. Igaz – teszi hozzá a Vice tudósítása – a kriptós közegben a pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos információk nem úgy terjednek, ahogy kellene. A Binance kriptotőzsdéről a héten derült ki, hogy a pénzmosást ellehetetlenítő szabályaik édeskevésnek bizonyulnak a szabályozók szerint.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?