Megpróbálták megállítani a részvényvásárlást, de nagy valószínűséggel csak egy SEC-vizsgálatot nyertek az akcióval.

(Fotó: Stephan Mosel // CC-BY)

Jelentkezzen, aki arra fogadott, hogy a GameStop körüli botrány tovább fog gyűrűzni? Ők vállon veregethetik magukat a jelentkezős kezükkel. Gratulálunk! Ha csak egyszerűen a részvények árai mozogtak volna, nem írnánk az ügyről. Viszont sikerült a sztori szereplőinek úgy alakítani a dolgaikat, hogy van fintech vonatkozása az ügynek. Hogy az egész olyan, mint egy mexikói tévésorozat? Nos igen.

Előző részünk ott fejeződött be, hogy a hedge fundok elkönyvelték, hogy buknak a shortoláson. Azóta kiderültek izgalmas adatok, ráadásul az egyszerű és jutalékmentes részvénykereskedelmet lehetővé tévő Robinhood app is lépett egy meglepőt. Mégpedig azt, hogy már csak eladni engedi a GameStop és az aktivista kisbefektetők által kiszemelt másik cég részvényeit. Új vásárlásokat nem fogad a rendszer.

A Robinhood arra hivatkozik, hogy a piac nagyon sérülékeny, aki most GameStopba és a többi, a kisbefektetők szerin túlzottan shortolt részvénybe fektet az könnyen elveszítheti a pénzét. Ezt a twitteres méltatlankodás alapján a kisbefektetők úgy értelmezik, hogy a Robinhood nekilátott megvédeni a tőkepiaci barátait. Majd több brókerház is csatlakozott hozzájuk, aminek a végére a kisbefektetők nem vehettek GameStop részvényt. A helyzet megítélésén nem könnyít, hogy a Robinhoodban valóban van olyan befektető, amely a mostani shortolási ügyben érintett. A kép úgy állt végül össze, hogy a kisbefektetők vagy a küzdelmüket követők bizalma mindenképpen megrendült abban, hogy a játék tisztességesen, a szabályok betartása mellett zajlik.

Az ügyben mostanra megnyilvánultak különböző amerikai politikusok is. (Korábban tőkepiaci szakértők is nyilatkoztak, de az kevéssé érdekes, mert az ő cégeik valóban érintettek.) Alexandria Ocasio-Cortez, a demokrata párt baloldali szárnyának fiatal és agilis szenátora sajtótájékoztatót tartott a Twitch játékstreaming oldalon, előtte pedig bejelentette, hogy a szenátus pénzügyi bizottságának ki kell vizsgálnia a Robinhood által hozott döntések hatásait. Ted Cruz, a republikánus párt erősen trumpista szenátora pedig látványosan egyetértett ezzel a megnyilvánulással.

No Title

This is unacceptable.We now need to know more about @RobinhoodApp’s decision to block retail investors from purchasing stock while hedge funds are freely able to trade the stock as they see fit.As a member of the Financial Services Cmte, I’d support a hearing if necessary. https://t.co/4Qyrolgzyt

A GameStop végül meghajolt a többségi akarat előtt és péntektől „limitált” mennyiségben engedélyezi a GameStop részvény vásárlást újra.

Ki bukik?

Az ügy nagy kérdése azonban igazából nem ez. Érdekesebb azt végiggondolni, hogy a Robinhood az order flowt, azaz a kisbefektetők vásárlási információit eladja. Ez az egyik bevételi forrása. Így persze az ügyfelei nem az elérhető legjobb árfolyamon vásárolnak – ez nem egyedülálló gyakorlat, Michael Lewis Villámfiúk dokumentumregénye erről szól – hanem a legjobb plusz az order flowt felvásárló automata kereskedők nyeresége áron.

A kirakós másik darabkája, hogy a Robinhood ügyfeleiről eddig is az volt az elképzelés, hogy pénzügyileg kevésbé képzett, a befektetési divatot jobban követő emberek. Akik ráadásul a képzetlenségből fakadóan sokkal vakmerőbben fektetik be a pénzüket. A mostani, hedge funcok elleni hadjárat ezt lényegében be is mutatta. Még akkor is, ha a GameStopot túlshortoló hedge fundokat sajnálni tényleg rövid az élet.

A fentiekből az rakható ki, hogy a Robinhood, amelynek az ügyfeleinek a fele vett GameStop részvényt, jól járt az üggyel. Ha nem szednek össze egy tekintélyes SEC bírságot, ők biztos nyertesek. A hedge fundok buknak, elszámították magukat, ez sem meglepő. Egy nagy kérdés van még nyitva, hogy a kisbefektetők ki tudnak-e szállni a mostanra jelentősen túlértékelt GameStopból, vagy a korrekció elviszi a megtakarításaikat. Az utóbbi esetben is bizonyították, hogy a tőkepiac furcsa szabályok mentén működik, de igencsak sokba fog nekik kerülni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?