Tőzsdezárás után már a közel kétszáz dolláros ár sem volt elképzelhetetlen. Nem rossz, ahhoz képes, hogy januárba 17 dolláron állt a GameStop.

(Fotó: Stephan Mosel // CC-BY)

A GameStop részvényei körüli tőzsdei őrület továbbra is folytatódik az Egyesült Államokban. A videojáték-bolt papírjai 147 dolláron zártak, de várhatóan tovább fog emelkedni az árfolyam.

A shortolók elleni büntetőhadjáratot a Redditen szerveződő kisbefektetők kezdték meg. Ők viszonylag gyorsan emeltek annyit az árfolyamon, hogy az a short pozíciókkal rendelkező alapokat kényelmetlen helyzetbe hozza. Mostanra vannak olyan hedge fundok, amelyek nem egyszerűen rosszul érzik magukat, de be is dőlnek, ha a netes trollok még pár tíz százalékot tudnak emelni az áron.

A Melvin Capitalt csak egy 2,75 milliárd dolláros befektetés mentette meg attól, hogy a redditezők csődbe vigyék. Az alap amúgy sem teljesített jól, idén 30 százalékot esett az értéke. Mégse ez vitte a bukás közelébe, hanem az, hogy a WallstretBets alfórum kipécézte magának. Erre pedig azért voltak képesek, mert az alap a SEC által megkövetelt módon közzétette a short pozícióit.

Az azóta tartó tőzsdei harcban az amúgy nem túlzottan jövőkompatibilisnek tűnő GameStop részvényeinek ára 600 százalékkal drágult. Az év elejéhez képet pedig 822 százalékos a növekedés.

A Melvin helyzetét tovább rontja, hogy a redditezők mellett megjelent Michael Burry, A nagy dobás című filmből is ismert befektető, akinek nagyobb mennyiségű GameStop részvénye van, amin a Market Insider becslése szerint 252 millió dollárt kereset a befektetési alapja. Majd pedig, hogy az i-re alaposan fel legyen téve a pont, Elon Musk is megemlítette milliós követői táborának, hogy milyen érdekes dolgok zajlanak az interneten. És mivel Musk gyakran keveredett vitába olyan befektetőkkel, akik érzése szerint shortolni akarták a Teslát, ezért könnyű kitalálni melyik oldalon áll.

Komoly kérés, hogy a kisbefektetők ki tudnak-e szállni a játékból nyereséggel. Az viszont biztosnak tűnik, hogy pár befektetési gurunak okoznak még idén fejfájásokat


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?