Nagy változás előtt áll a bitcoin egy szakértő szerint. Eddig téglákat öntöttünk az aranyból, most rájövünk, hogy csodálatosan vezeti az áramot.

Nagy változás előtt áll a bitcoin egy szakértő szerint. Eddig téglákat öntöttünk az aranyból, most rájövünk, hogy csodálatosan vezeti az áramot.

Körülbelül úgy képzeljük a kreditet, mint egy bitcoin érmék
Körülbelül úgy képzeljük a kreditet, mint egy bitcoin érmék
(fotó: Steve Jurvetson / Flickr CC-BY)

2017-re elcsitul a blockchain láz, de akik eddig belevágtak a fejlesztésekbe, azok jól járnak vele – mondta Victor Lysenko, az Acronis blockchain megoldásokért felelős vezetője. A drámainak tűnő felütést maga Lysenko is elkezdi lebontani írásában. Nem arról van szó, hogy a blockchain lufi kipukkadt volna, hanem csupán arról, hogy elkezdett látszani, valójában mire lehet használni a technológiát.

Így néz ki a hype ciklus – Fotó: Wikimedia Commons
(fotó: Wikimedia Commons)

A jelenség régóta ismert, a Gartner piackutató cég jelentéseiben rendszeresen szerepel egy hype cycle nevű görbe, amin az aktuális menő technológiák állását lehet követni. A görbe mögötti feltételezés az, hogy a legtöbb technológia átmegy a felfokozott várakozások, a kijózanodás, a technológiába vetett hit visszaesése és a valós felhasználási területek megtalálásának fázisain. A kezdetekben úgy tűnik, hogy még a rákot is gyógyítja, középtájt az a feltételezés, hogy minden befektetett dollár egyben kidobott dollár is volt, végül pedig jó esetben kiderül, milyen problémákat old meg.

Matra francia videotelefon az 1970-es évekből (Fotó: Rama, Wikimedia Commons, Cc-by-sa-2.0-fr)
(fotó: Rama, Wikimedia Commons / Cc-by-sa-2.0-fr)

Egyes esetekben ez a görbe nagyon hosszú időre nyúlik el. Néhány ötlet évtizedenként piacképtelennek bizonyul, mielőtt betörne. Elég a videotelefonálásra gondolni, amely a múlt század harmincas éveitől foglalkoztatta a telekommunikációs területen dolgozó kutatókat, de igazán elterjedt technológiává csak az okostelefonnal és a mobilinternettel lett.

Kezdik elfogadni a felhasználók a tényt, miszerint a blockchain sem egy varázspálca, amely egy lendítéssel bármilyen problémát megold.

Lysenko szerint a bitcoinról már biztosan látszik, hogy nem digitális fizetőeszközként fog igazán nagy pályát befutni a bankszektoron belül. A blockchain pedig az iratkezelés, naplózás, és a kötvény- és értékpapír kereskedelem alaptechnológiája lehet.

A lufi? Köszöni, jól van

Akik már letettek arról, hogy izgalmas blockchain projekteket fognak látni, azok idén nagyon figyeljenek. A kezdeti megoldások már idén megjelenhetnek, és szállingózni fognak a szakértő szerint a komplexebb projekteket lehetővé tévő szabályozási lépések és banki alaptechnológiák is.

Lysenkóéhoz hasonló jóslatokat fogalmaztak meg a World Economic Forumon is. Ott az hangzott el, hogy 20 milliárd dollárnyi bitcoin létezik, ami szép summa, de alig két repülőgéphordozó hajót adnak érte. Ezzel szemben a WEF szerint 2027-re a világ GDP-jének 10 százalékát blockchain alapú rendszerekben fogják tárolni.

Ne maradj le, tudd meg a magyar fintech jelenét és jövőjét a FinTechRadar Konferencián!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?