Van az a gondolat, hogy az emberek a neobankok kínálatán meghatódva gyorsan lecserélik a bankjukat. Az ausztrál Mozo felmérése szerint ennyire nem rózsás a helyzet.

(Fotó: Bundesarchiv, Bild 102-12762 / CC-BY-SA 3.0)

Az ausztrál fintech pénzügyi oldal szerint az ausztrálok huszonöt százaléka váltott bankot vagy tervezi a bankváltást egy hagyományos pénzintézettől egy neobankhoz. Nagyon nem mindegy, hogy csak tervezgetik a bankváltást a csalódott ausztrálok, vagy ki is töltötték a papírokat.

Az adatok itt keverednek egy kicsit a kiadott jelentésben. A továbbiakban csak a négy legnagyobb ausztrál bank ügyfeleiről tudunk százalékokat. Csupán hat százaléknyi válaszadó váltott bankot a négy legnagyobb pénzintézet ügyfelei közül és további 11 százalék tervezi megtenni ezt a lépést. A négy legnagyobb ügyfelei közül pedig 42 százalék annyira elégedett, hogy nem tervez bárhová továbbmenni.

Hasonlóan érdekes statisztika, hogy a válaszadók 52 százaléka neten bankol (mobilról vagy PC-ről), 23 százalékuk appot használ. A maradó 25 százalék oszlik meg a telebankolók (5 százalék) és a bankfiókba bejárók között. Azt, hogy ki melyik kategóriába tartozik egyszerűen az életkor alapján meg lehet tippelni. A fiatalok (18-34 éves kor között) durván negyven százaléka appot használ, az ennél idősebbek a számítógépet részesítik előnyben.

Magyarországon olvasva leginkább érdekesség, hogy az ausztrál válaszadók 45 százalékát érdeklik az azonnal megigényelhető áruhitelek is. Ezek a termékek sokkal regionálisabbak, hogy az ausztrál számok alapján mondjunk bármi. Ugyanígy azt is érdemes fejben tartani, hogy a neobankok által kínált kamatok nagyon jónak számítottak a vizsgált időszakban.

A magyarokról korábban is tudtuk, hogy nagyon hűségesek a pénzügyi szolgáltatóikhoz. Egy kedvezőbb jelzáloggal, hitellel esetleg el tudja csábítani őket egy másik bank, de ennél kisebb ügyekkel nehéz meghatni őket. Az ausztrálok is csak akkor állnak tovább főleg, ha a bank megbízhatósága vagy biztonságossága sérül.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?