Fórumozó kisbefektetők nyomják fel a GameStop részvényeinek árfolyamát. A shortolók egyelőre veszítenek az üzleten.

(Fotó: Stephan Mosel // CC-BY)

Buli van a tőzsdén, nem is kicsi. A Reddit Wallstreetbets nevű alfórumán összegyűlt amatőr brókerek pénteken elkezdték felhajtani a GameStop játékáruház részvényeinek az árfolyamát. Ez önmagában nem is lenne érdekes, ha a GameStop nem az egyik leginkább shortolt részvény lenne.

Az akció miatt pénteken beszüntették a GameStop részvények kereskedelmét, mert túl nagyot mozdult az ára. Január negyedikén az árfolyam még 17 dollár körül volt, pénteken már 65 dollár, és a Bloomberg szerint a hétvége alatt sem jött a korrekció. Most már az is növeli az árfolyamot, hogy a shortolók részvényeket akarnak vásárolni, hogy a veszteségük csökkenjen.

A Financial Times Alphaville blogja cinizmustól nem mentesen meg is jegyzi, hogy akik eddig kárhoztatták a jutalékmentes tőzsde appokat, mert azok játékká teszik a tőzsdézést, most igazán beismerhetik, hogy eddig is játék volt, csak jellemzően az intézményi befektetők nyertek rajta. Most egyelőre a kisbefektetők vannak nyerésben, de maga a játék nem változott.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?