Nem ettől kezd el hinni a digitális, spekulatív célú művészetben az, aki eddig nem hitt. De ritka okos szöveget adott ki a Folding Ideas.

(Fotó: OpenSea)

Nincs mentségünk, a következő program csak angol nyelven elérhető. Viszont a Folding Ideas YouTube csatorna, ami nem véletlenül gyűjtött össze 508 ezer feliratkozót, nagyon jó videóesszéket gyárt, ezen a nyelven elérhető.

Mi a videoesszé, kérdezheti mindenki, aki átaludta az elmúlt pár évet, vagy kizárólag olyan videókat néz a YouTube-on, amiben gyalogosok elcsúsznak a jégen. A videoesszé olyan magyarázós videó, ami közelebb van egy egyetemi előadáshoz vagy egy non-fiction (azaz tényirodalmi) könyvhöz, mint bármely videós műfajhoz. Egy gondolatsort fejt ki jellemzően több, egymásra épülő blokkban. Gondolati szálakat sző össze, hogy a végén eljusson egy megállapításhoz. Szóval a YouTube spektrumtévéje.

A Folding Ideas aktuális videója az NFT-kről, a DAO-król és úgy általában a kriptóról szól. Nem a szokott kritikákat hozza, nem a környezetbarátsággal érvel például, de így is meg tudja kérdőjelezni a decentralizált jövőkép alapjait. Azoknak is érdemes megnézniük a 138 perces – igen, majdnem mint az új Batman – esszét, akik nagyon hisznek a web3-ban és a kriptovalutákban, és azoknak is, akiknek az egész egy kicsit gyanús.

Aki pedig ezek után rákattanna a videoesszékre, az a Contrapoints, a PhilosophyTube vagy a hagyományos filmes alkotók közül Adam Curtis esetleg Wernher Herzog munkásságával folytathatják a vasárnap délutánt. Ki mondta, hogy csak buta netflixes műsorokat ér nézni az embernek szabadidejében?


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?