Piramisjátéknak minősítette az orosz jegybank a kriptovalutákat egy törvénytervezetben.

A Financial Times nézte át a jegybank 36 oldalas jelentését, amelyben a szabályozó a kriptopénzek kiadását, használatát betiltaná. Emellett megtiltaná a bankoknak, hogy kriptóba fektessenek, illetve a rubel és kriptovaluta átváltásokat is betiltaná. Végül pedig a kriptovalutás fizetést büntetné.

A szigorú csomagot azzal indokolja a bank, hogy a kriptovaluták gyorsan növekvő piaca erősen spekulatív. Az árfolyam növekedése is ezen alapul, ami viszont piaci buborék keletkezéséhez vezet. „A kriptovaluták a pénzügyi piramisok jellemzőivel rendelkeznek, mert a növekedésük alapvetően az új piaci belépőkre épül” – írja a jelentés, egyértelműen a piramisjátékokhoz hasonlítva a bitcoint és társait.

Oroszország jelenleg a harmadik legnagyobb kriptobányász ország. Így a tiltással nem csak a befektetők, hanem a bányászok is rendkívül rosszul járnának. Amennyiben a jelentés nyomán tiltó rendelet is születik, az a kriptók árfolyamában is meg fog mutatkozni.

A kriptórajongók annak sem örülhetnek, hogy a Financial Times hasonló véleménnyel találkozott egy névtelen maradó rangidős EU-s pénzügyi szabályozótól is. Igaz, az EU megengedné a kriptovaluták használatát, ha azok nem a bányászáson alapuló – azaz proof of work – eljárással működnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?