Legalább annyi kérdést vet fel a gondolatkísérlet, mint amennyit megold. De játéknak jó. Lecserélnétek a bankkártyátokat egy bitcoin tárcára?

Legalább annyi kérdést vet fel a gondolatkísérlet, mint amennyit megold. De játéknak jó. Lecserélnétek a bankkártyátokat egy bitcoin tárcára?

A bitcoin valójában számok nagy halmaza: az érme csak illusztráció
A bitcoin valójában számok nagy halmaza: az érme csak illusztráció
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

Science fictiont több okból olvashat az ember. Az egyik alapvető motiváció a menekülés a való világból. De legalább ilyen erős az is, hogy a jelen állapotából továbbgondolt új helyzetekkel, technológiákkal, ötletekkel találkozhassunk. Azért írjuk ezt, mert a Cointelegraphon megjelent egy halálosan érdekes véleménycikk, amit szinte csak sci-fiként lehet fogyasztani.

Alicia Naumoff azt írja, hogy az egyetemes alapjövedelmet bitcoinban kellene kifizetni az embereknek. Ez már magában egy merész ötlet, tekintve, hogy január első két hetében 150 dollárnyit ingadozott az árfolyama, ami minden fizetésben meglátszana.

Az alapjövedelem a 2010-es évek nagy kérdése, ezt a transzparenst németek építették
Az alapjövedelem a 2010-es évek nagy kérdése, ezt a transzparenst németek építették
(fotó: FOTO: Michael von der Lohe / Flickr CC-BY)

Az egységes alapjövedelem mellett azzal érvel a cikk, hogy hatékonyabb és igazságosabb rendszert hozna létre, amely jobban védi az embereket a változó társadalmi és gazdasági körülmények közepette. Emellett nagyobb pénzügyi függetlenséget és rugalmasságot biztosítana a társadalom tagjainak, akik így jobban egyensúlyozhatnák ki a munkát, tanulást, szabadidőt és a munkák közé rendszerint be nem számolt, de sok időt megevő családtagokról való gondoskodást is.

Az elképzelés kritikusai egyrészt attól félnek, hogy az általános alapjövedelem finanszírozhatatlan. Másrészt pedig attól, hogy csak növelné a társadalmi egyenlőtlenségeket, illetve leszoktatná az embereket a munkáról.

Nem csak a finnek próbálják ki

Több város kísérletezik az alapjövedelem valamilyen formájával. Livornóban a száz legszegényebb család kap 500 eurót havonta. Egy finn városban a munkát kereső, a Nokiától leépített mérnököket akarják 560 eurós kiegészítő alapjövedelemmel visszavezetni a munka világába. Svájcban viszont a kísérletezést is leszavazták.

És hogy hogyan lesz ebből bitcoin? Az ötletet Tim Draper, a milliárd dollárok felett rendelkező Draper Fisher Jurvetson kockázati tőkebefektető egyik alapítója vetette fel. Szerinte a blockchain a tökéletes bürokrata, egyszerűen meg lehet oldani, hogy minden bitcoin tárcával rendelkező állampolgár automatikusan megkapja az alapjövedelmet. És még a postán sem akadnak fent, mint az utalványok.

Automata cég? Erre már van technológia

Az automata utalási rendszert a bitcoin blockchainjére is meg lehet írni, az Ethereumot pedig direkt úgy hozták létre, hogy automata programok futhassanak rajta. Az pedig, hogy ezek a rendszerek egy kriptográfiai módszerekkel aláírt főkönyvet hoznak létre, segít abban, hogy az alapjövedelem kiutalása átlátható és ellenőrizhető legyen.

A bitcoinos elképzelés ellen az erős árfolyam ingadozás szól. Ezt ráadásul még erősítené az, ha az állam nagy mennyiségben kezdene bitcoint vásárolni. További probléma, hogy az alapvetően névtelen pénzküldésre berendezett rendszerben nehéz azonosítani a résztvevőket. Fizetést viszont csak úgy utalhat el az állam, ha tudja, kik részesülnek a pénzből.

Megoldottunk bármit?

A gondolatkísérlet legalább annyi kérdést vet fel, amennyit megválaszol. Mindezt úgy teszi, hogy még abban sem vagyunk biztosak, hogy az általános alapjövedelem megvalósítható-e. De még nem jutottunk el addig a pontig, ahol az utópiákon való gondolkodás teljesen értelmetlen lenne. Hogy van-e ilyen? Gilbert K. Chesterton brit író szerint igen, így határozta meg

Minden utópia legnagyobb gyengesége abban áll, hogy az ember legnagyobb problémájáról feltételezi, hogy már megoldódott, aztán részletes beszámolót ad a kisebb problémák megoldásáról. Először feltételezik, hogy senki sem akar majd többet, mint amennyi megilleti, aztán nagyon leleményesen elmagyarázzák, hogy az őt megillető részt majd gépkocsin vagy léghajón szállítják oda.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?