A világ második legnagyobb tőzsdéjének oldalán a bitcoint támogató írás jelent meg. A cikk szerint egy befektetési portfólióból sem hiányozhat így vagy úgy a digitális valuta.

A világ második legnagyobb tőzsdéjének oldalán a bitcoint támogató írás jelent meg. A cikk szerint egy befektetési portfólióból sem hiányozhat így vagy úgy a digitális valuta.
blockchain bitcoin„Egy technológia akkor számít diszruptívnak, ha új piacot hoz létre, amely előbb megzavarja, majd átveszi a korábbi technológia helyét” – definiálja a startupos körökben gyakran emlegetett romboló innovációt a Nasdaq tőzsde oldalán megjelent cikk. Az írás a következő mondattól már arról szól, hogy a bitcoin nem egyszerűen csak ilyen típusú technológia, hanem egy olyan befektetési eszköz, aminek minden portfólióban helye van.

Az állítást azzal támasztja alá a cikk, hogy a bitcoinban megvan a lehetőség, hogy a legnagyobb és legtöbb kapcsolatot kezelő rendszereket is átalakítsa. A pénz, a bankok és az értékpapírok világába már megpróbált betörni a technológia. A fentiek mellett azonban a blockchaint kikötői árunyilvántartásra, földhivatali dokumentumok leváltására és fizetős zenei szolgáltatások háttértechnológiájaként is próbálják már használni.

A pénzügyi világban a következő területekből haraphat ki magának részesedést a bitcoin és technológiája. Az elemek mögött feltüntettük a piac éves teljes méretét is.

  • Offshore betétek – 16,7 ezermilliárd dollár
  • Aranypiac – 7 ezermilliárd dollár
  • Készpénzpiac – 4,5 ezermilliárd dollár
  • Spekulatív befektetési alapok – 2,3 ezermilliárd dollár
  • Elektronikus fizetések – 2 ezermilliárd dollár
  • E-kereskedelem – Ezermilliárd dollár
  • Pénzküldemények – 514 milliárd dollár

A technológia mögé több neves kockázati tőkebefektető, például Marc Andreessen vagy a Gawkert a csődig perelő Peter Thiel. De a bitcoinra fogadott Li Ka-shing is, aki Ázsia leggazdagabb embere. A különböző bankok pedig egymással versenyző, blockchain technológiára alapított kutatószervezeteket hoztak létre, amelyek megpróbálják beépíteni az új elemeket a már létező folyamatokba.

Gyere bitcoinról beszélgetni!

A cikk abban is biztos, hogy az összes felmerülő kérdésre megfelelő választ ad a bitcoin. Ebben azonban már nem vagyunk ennyire biztosak. Több versengő kriptovaluta és blockchain akar részesedést a fent felsorolt ezermilliárdos méretű piacokból. A február 21-én megrendezendő FintechRadar Konferencián a bitcoin technológiával és az Ethereummal foglalkozó szakértőket is lehet majd hallgatni – és természetesen kérdezni – arról, mik az egyes rendszerek előnyei és hátrányai.

Ne maradj le, tudd meg a magyar fintech jelenét és jövőjét a FinTechRadar Konferencián!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Már a Nasdaq oldalán is a bitcoin a menő - Profit2Be 2017.03.23

Vélemény, hozzászólás?