Egzotikus nyaralásra vagy cuki háziállatra is lehet spórolni a Magnet beépített megtakarítási moduljával. Rég láttunk ennyire egyszerűen elmagyarázható fintech fejlesztést.

Hogyan tesztel az ember egy olyan szolgáltatást, aminek negyed év a kifutási ideje? A jó válasz: bekapcsolja az első napon és vár az eredményekre. Mi is ezt tettük.

Egzotikus nyaralásra vagy cuki háziállatra is lehet spórolni (Fotó: Andrew / CC-BY)
Egzotikus nyaralásra vagy cuki háziállatra is lehet spórolni (Fotó: Andrew / CC-BY)

Nemhogy hónapból, évből is mást írtak, amikor a Magnet Bank elindította az Apránként Megtakarítási programot. Ez egy olyan spórolási funkció, amit a webbankban lehet bekapcsolni, és utána csendesen elműködik a beavatkozásunk nélkül. Két üzemmódja van: az egyik a hagyományos félretevős módszer, ami a hó egy bizonyos napján egy általunk kiválasztott összeget elrak, a másik egy cselesebb, a bankkártyás vásáslások összegét felfelé kerekítő megoldás. A két üzemmódban a közös, hogy a spórolás egy általunk meghatározott cél – tölthetünk fel hozzá fotót, adhatunk neki nevet – érdekében történik. Ilyen lehet egy új kütyü megvásárlása, takarékoskodás a nyaralásra vagy akár biztonsági tartalék kiépítése is. A lényeg, hogy mi határozzuk meg, miért rakjuk el a pénzt, a rendszer pedig minden egyes alkalommal emlékeztet erre, ha esetleg meginognánk és abba akarnánk hagyni a spórolást.

aprankent_1

A két metódusból a bankkártyás vásárlásos módszer az érdekesebb. Ha ezt választjuk, akkor legalább negyedévig a bank lenyúlja a zsebünkből az aprót. Mi választhatjuk meg, hogy a legközelebbi tíz, száz vagy ezer forintra kerekítsen. Az ezresnél már egészen csinos összegek is kerülhetnek egy-egy kártyás vásárlás után a malacperselybe, mert ha 1020 forintot fizettünk, akkor a fennmaradó 980-at gyorsan elrakja takarékba a rendszer. A választás az ügyfélre van hagyva, aki a fizetésének és a pénzköltési szokásainak ismeretében dönthet a cél megalkotásakor. Az biztos, hogy egy kellően merész vállalással 15-20 ezer forintokat is meg tud spórolni az apró összegyűjtésével a szolgáltatás. Arra viszont csak az első hónap végén jövünk rá, hogy ez az összeg hiányzik-e a családi költségvetésből.

aprankent_3

A spórolást természetesen le lehet állítani, ekkor megkapjuk a pénzünket, de érdemes végigvárni az első negyedévet. Már egy nagybevásárlásnyi összeg hirtelen „megtalálása” is olyan pozitív visszajelzés tud lenni, ami elindít a komolyabb spórolás felé vezető úton.

Az Apránkéntből csak egy személyi pénzügyi menedzsment funkció hiányzik, de ez sem fájóan. Jó lenne tudni a cél teljesülése után, hogy az a sok apró mégis milyen vásárlásokból jött össze. Mennyivel lenne több vagy kevesebb ha változtatnék a pénzköltési szokásaimon. A Magnet ilyet is tud, de ehhez a Koin startuppal kell összekötni a netbankunkat. Aki szeretne tudatosabban költeni, ezt az irányt kell becéloznia.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?