Sok kritika érte a céget, hogy nem figyel eléggé a környezetre, most ezekre elég csattanós választ adott.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

Új fő befektetési célt határozott meg a Blackrock. Laurence D. Fink, a cég alapítója és vezérigazgatója a héten bejelentette, hogy a fenntarthatóság fogja vezetni a világ legnagyobb vagyonkezelő cégének befektetési döntéseit – írja a New York Times.

A Blackrock nincs az elsők között, a tavalyi év során több kisebb vagyomkezelő és biztosító jelentett be hasonló változást. A lépést a cég mérete mellett az teszi jelentőssé, hogy a Blackrock eddig nagyon szívesen fektetett szén- és olajcégekbe. Fink mostani közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy minden cégnek meg kell fontolnia, hogy milyen környezeti hatásokat kiváltva végzik a munkájukat.

„A [fenntarthatóságra irányuló] figyelem folyamatosan változik, hiszem, hogy a pénzügyek alapos átalakítása előtt állunk” – írja a New York Times által megszerzett levélben az igazgató. Majd azzal folytatja, hogy a klímakockázat bizonyítékai elegendőek ahhoz, hogy a befektetők újragondolják a modern pénzügyek alapfeltevéseit. Az idézetek között nem szerepel szó szerint, de valószínűleg arra gondol Fink, hogy a környezetkárosítást és annak hatásait be kell árazni. Egy Mad Max jövőben kevés bankárnak és még kevesebb biztosítónak van hely, okosabb elkerülni.

A Blackrock idén új alapokat is fog létrehozni, amelyek nem tartalmaznak fosszilis energiával foglalkozó cégeket. Fink úgy érzi, hogy ha akár csak egy része is helytálló a tudományos elméleteknek, akkor hosszan tartó, strukturális válságot is hozhat a klímaváltozás. Az igazgató kiemelte, hogy nem politizál, tisztán üzleti döntést hozott.

A mostani bejelentéssel várhatóan enyhülni fognak azok a korábbi kritikák, amelyek azért érték a céget, mert nem követel meg szigorúbb fenntarthatósági jelentéseket. Illetve, hogy korábbi próbálkozásai maximum greenwashingnak, azaz imázsjavításnak jók. A New York Times cikke arra is rávilágít, hogy a lépést akár tíz éve is megtehette volna a Blackrock. Az S&P energiacég indexe lényegesen rosszabbul teljesített, mint az S&P 500.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?