Amerikában sem teljesen megoldott a gyerekek és a tinédzserek digitális fizetőeszközzel való ellátása. Ha pedig a szülő nem figyel, a zsebpénz meg is semmisítheti önmagát.

(Fotó: woodleywonderworks / CC-BY)

Kevés fintech termék kapott annyi savazást mostanában az interneten, mint a Netspend nevű, prepaid bankkártyás cég. A bűnük egyszerű: gyerekeknek ajándékba adható bankkártyának tűnnek, de nem támogatják a spórolást.

A felháborodás a Reddit fórumain kezdődött, ahol egy fórumozó arról számolt be, hogy egy ötven dolláros kártyát vett a gyerekének ajándékba. A gyerek nem verte el azonnal a pénzt, hanem őrizgette valami nagyobb projektre, de mégis elkezdett fogyni a tőke. A Netspend azoknak a szolgáltatóknak az egyike, amely inaktivitási díjat számol fel a harmadik hónap után. Így a negyedik hónaptól havi hat dollárba került a kártya fenntartása, amit nem is használtak.

A népharagot az is tüzelte, hogy a Netspend más jogcímeken is csíp le jutalékokat. A prepaid kártya ára tíz dollár, a bankkártyás fizetések ára két-két dollár, az ATM használati díj pedig 2,5 dollár alkalmanként. Feltölteni négy dollárba kerül a kártyát, az egyenleg ellenőrzése ATM-nél fél dollár, az elutasított tranzakciók után pedig egy dollárt emelnek le.

A kártya nem csak a gyerekek számára pocsék ajándék. Mert a gyerekeket próbálják tisztességesebb fintechek is kiszolgálják. A Netspend célcsoportjában azonban ott vannak azok a bankolatlan emberek is, akik a rossz hiteltörténetük, a bevándorlási státuszuk vagy más ok miatt nem jutnak hozzá hagyományos hitelkártyához. Nekik a Netspend ugyan ad kártyát, de mindent megtesz azért, hogy megkopassza őket közben. És közben bizonyítja azt a tételmondatot is, hogy szegénynek lenni brutálisan drága dolog.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?