Novemberben lépett tőzsdére az indiai piac nagy fizetési startupja. Az akció nem sikerült túl jól, a cég részvényei azóta hullámvasutaznak.

(Fotó: Sasha India CC-BY-SA)

A hullámvasút azért nem az igazi hasonlat, mert jó napjai nem igazán voltak a Paytm-nek. Arra azonban még eddig egyszer sem volt példa, hogy a tőzsdei bevezetési árnál 46 százalékkal alacsonyabb áron kereskedjenek a cég papírjaival.

Az utolsó befektetési kör során még 16 milliárd dollárra becsülték a Paytm értékét. Ezt a részvénykibocsátás során megpróbálták feltornászni 20 milliárdra. Mostanra a Paytm piaci kapitalizációja már csak tízmilliárd dollár körül mozog.

A számok azért is meglepőek, mert a fintech 300 millió ügyféllel rendelkezik, mobiltárcát, feltöltési szolgáltatást, jegykereskedelmi és e-kereskedelmi szolgáltatásokat is kínál. Azaz felhasználói is vannak és több lábon is áll, nem egy bizonytalan ígéretre kér pénzt a piactól. A csökkenést az okozta, hogy a Macquarie csökkentette az elemzéseiben a Paytm bevétel előrejelzését. A többi befektetési bank nem ilyen pesszimista, de a bizonytalanság elég volt a tőzsde megmozdításához.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?