Figyelmeztetést adott ki a brit FCA piacfelügyeleti szerv, hogy a kriptovalutákba fektetett összegeket könnyedén elveszíthetik.

A figyelmeztetést az ihlethette, hogy a bitcoin árfolyamának rendkívüli emelkedése miatt sok, a kriptovalutákat eddig nem ismerő ember dönthet úgy, hogy a pénzét kriptóba fekteti. Mindezt pedig úgy teszik, hogy nincsenek felkészülve az extrém árfolyam ingadozásokra – írja a Guardian.

Az FCA öt pontban foglalta össze a veszélyeket:

  • a terrorizmus és pénzmosás ellenes előírások betartásán túl nem sok fogyasztóvédelmi elvárása lehet az ügyfeleknek a nagy megtérüléssel reklámozott kriptobefektetésekkel kapcsolatban.
  • jelentős árfolyamváltozások történhetnek
  • bonyolultak a pénzügyi termékek, működésük és mozgásuk megértéséhez idő és tudás kell. Nincs garancia arra, hogy adott árfolyamon el lehet adni a kriptojavakat, ha például nincs kereslet
  • a tőzsdék által felszámolt jutalékok magasabbak lehetnek, mint a szabályozás alá tartozó tőzsdék jutalékai
  • a reklámok jelentősen alulbecsülik a befektetések kockázatát.
  • A Guardian szerint a figyelmeztetés előre jelzi azt is, hogy a City megfontolja a kriptobefektetések szabályozását. Közben a Wall Street is dolgozik, hogy kriptó alapú ETF-eket lehessen létrehozni. A pletykák hatására azonnal csökkenni kezdett a valuták árfolyama, mert erről a tömegeknek az ellenőrzés réme tűnt fel a szeme előtt. Még a szerencsétlen Ripple is esni kezdett, amely amúgy is elveszítette értéke felét, amióta az amerikai SEC eljárást indított ellene.


    Ha tetszett a cikk:

    és kövess minket a Facebookon!



    Szólj hozzá

    Vélemény, hozzászólás?