Menthetetlenül velünk maradnak a kriptobefektetések. Az adóoptimalizálási célú befektetési startup, az amerikai Alto negyvenmillió dolláros körrel kezdi az évet.

Így néz ki 2,8 millió euró autóvá alakítva – Ferrari 212 Touring Berlinetta (Fotó: Alexandre Prévot CC-BY-SA)

Az Alto az alternatív befektetésnek nevezett területen működik, aminek a piaca a Techcrunch adatai szerint 2008-óta háromszorosára nőtt. 2008-ban még nagyjából 3 ezermilliárdos piac volt, 2019-re viszont már tízezer milliárdos üzletté vált.

A terület a rendkívül gazdag amerikaiak kedvencei, akik úgy szeretnék tárolni a pénzüket, hogy azután minél kevesebb adót kelljen fizetni. A módszer élharcosa Peter Thiel milliárdos volt, aki húsz év alatt kétezer dollárról ötmilliárd dollára hizlalta nyugdíjszámláját.

Az Alto azt ígéri, hogy a milliárdosok által használt módszerek az átlagemberek számára is elérhetővé válnak. Nagy megtérülést és csekély vagy nem is létező adóterheket érhetnek el az ügyfeleik. Az Alto trükkje, hogy a kedvező adózású nyugdíjszámlán tartott összeget fekteti be. Ezt azonban a legtöbb amerikai adótanácsadó nem ajánlja vagy nem gondolja, hogy legális lenne.

Eric Satz, a cég alapítója úgy gondolja, hogy ezek az összegek különösen alkalmasak fejlődő cégekbe való befektetésre. Az ilyen konstrukciókban a gyors megtérülés amúgy sem valószínű, de ez a nyugdíjcélú megtakarításra is igaz. A startup ügyfelei a cégek mellett kriptovalutákba vagy akár műtárgyakba is készek pénzt tenni. Azt természetesen csak idővel fogják látni, hogy előrelátó megtakarítók voltak-e vagy a nyugdíjukat tették fel a rulettasztalra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?