A bank vezetője szerint bőven van fedezetük, ám a betétesek így is elkezdtek elvándorolni. Ha ez más kriptós cégeknél is így történik, akkor a blockchaines tél még hidegebb lesz, mint most.

(Fotó: Descryptive / CC-BY)

Több nagy kriptós ügyet neveztek a bank megrohanásának a kriptós világban. Eddig azonban többnyire nem átmeneti likviditási válságok alakultak ki, hanem kiderült, hogy a cégek valóban elcsalták a betétesek pénzét. Azaz nem a roham hozta kellemetlen helyzetbe vagy vitte csődbe a kriptotőzsdéket, hanem az, hogy a pénz nem volt meg. Még nem likvid eszközökben sem.

Úgy néz ki, hogy a Silvergate esetében az első rendes megrohanás is megtörténhet az év elején. A cég, amely az FTX-ügy károsultja, elveszítette az ügyfeleinek bizalmát. Eddig 8,1 milliárd dollárnyi betétet vettek ki a kaliforniai cégtől, amely kénytelen volt leépíteni az alkalmazottainak számát negyven százalékkal – írja a FT. A Silvergate által közreadott adatok szerint 3,8 milliárd dollárnyi betétet kezelnek. Szeptbember végén ez még 11,9 milliárd volt. Igaz, akkor még a völgyben a kerti virágok is nyíltak.

A betéteket követte a Silvergate részvényeinek ára is. Szeptember óta 43 százalékot veszített a papír az értékéből. Nem jobb a helyzet, ha a New York-i tőzsdén kereskedett papír egész éves történetét nézzük. 2022-ben 88 százalékát veszítette el az értékének a részvény.

A kis bankból nagy kriptós intézménnyé és FTX partnerré váló, majd problémává alakuló cég vezetője, Alan Lane azt nyilatkozta, hogy bizalmi válságon megy keresztül a kriptós világ. Az intézményi befektetők pedig kivonják a pénzüket ennek hatására. Lane arra is kitért, hogy 4,6 milliárd dollár készpénz van a bank pénztárában, ami bőven fedezi a 3,8 milliárd dollárnyi betétet. Illetve hozzáférnek 5,6 milliárd, az amerikai állam által fedezett hitelhez is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?