A bitcoinos kereskedelmet két pizzával indították be. Az ételre költött kriptopénz ma dollármilliókat érne.

Pontosan a lenti képen látható két pizzával indult el a bitcoinos kereskedelem. Ráadásul  a sztorinak van még magyar vonatkozása is.

A két pizza egy amerikai étteremlánc egyik egységéből származik, de a nagy üzletet nem ők kötötték. Az utóbbi Jeremy Sturdivanthoz kötődik, aki a két pizzát tízezer bitcoinért adta el egy Hanyecz László nevű fejlesztőnek 2010. május 22-én. Akkoriban az a tízezer bitcoin nagyjából 25 dollárt ért. A két férfi nem ismerte egymást személyesen, de a bitcoin fejlesztők és érdeklődők chatoldalán beszéltek korábban.

Ez volt az első dokumentált alkalom, amikor valaki valódi értékkel rendelkező, fizikai tárgyat vett bitcoinért.

Május 22. egy ideje egy szűk körben ismert ünnep is, Bitcoin Pizza Day néven. Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy a Twitteren működik egy olyan robot, ami az aktuális árfolyamváltozásokat figyelembe véve kiírja, hogy mai árfolyamon mennyibe került az a hat évvel ezelőtti pizza.

Az üzletről öt évvel később a Bitcoin Who’s Who kérdezte meg a pizzát eladó Sturdivantot, aki szerint az volt a legmeglepőbb, hogy ennyi bitcoin egy helyen volt. A nagy lopások és a jelentősen megemelkedett árfolyam miatt ritkán látni ennyit egy helyen a kriptovalutából.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?