Így jár a cég, amelyik nem tudja követni, hogy mosnak-e pénzt a rendszereiben vagy sem, és ha mosnak, akkor kik és mennyit.


Ötvenmillió dollár büntetést fizet be a Coinbase New York állam pénzügyi szabályozó hivatalának. A megegyezés szerint a cég további 50 millió dollárt fog arra költeni, hogy javítson a pénzmosást felismerő eljárásain és rendszerein.

A NYDFS szerint a Coinbase régen fennálló, széles körű problémákkal rendelkezett a pénzmosás felismerésének területén. Ezek a hibás működések pedig lehetővé tették, hogy csalók, pénzmosók, gyermekpornográfiával kereskedők és kábítószerkereskedők használják a tőzsdét kriptovaluták mozgatására.

A Coinbase nyilatkozatában azt írta, hogy mindig készek elismerni, ha valamiben hibáztak és örülnek a lehetőségnek, hogy javíthatnak a rendszereiken. Ez már-már úgy hangzik, mintha maguk kérték volna, hadd fizessenek már be egy kis büntetést.

A képet árnyalja, hogy a büntetést többek közöt azért szabták ki a cégre, mert a tranzakciófigyelő szoftverének visszajelzéseit képtelen volt kezelni. Értsd: százezer figyelmeztetéses hátrányban volt, ennyi ügyet nem tudott kivizsgálni, illetve jelenteni a hatóságoknak. A NYDFS egyelőre visszaszerelte a kitámasztókerekeket a Coinbase biciklijére, kijelölt egy független monitoring csoportot, akik egy éven át figyelik, hogyan teljesít a cég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?