A kriptós világ azt mondja magáról, hogy decentralizált, de elég kétmillió dollárt ellopni, hogy szögre akasszák az elveiket. Mi lesz ennek a vége? És egyáltalán kinek kellene egy lopott majom?

(Fotó: OpenSea)

A kriptós piac egyik alapvető nagy ígérete, hogy decentralizált. Azaz nincs olyan központi szereplő – bank, állam, jegybanki – ami kimondhatná, hogy az egyes kriptovaluták nem cserélhetnek gazdát vagy beleszólna a tranzakcióba. Az elképzelés szerint a kód maga a törvény, azaz ami utalásként, szerződésként lefut a blockchainen az úgy is van.

A kriptós világot figyelők többször láthatták már, hogy ez ennyire vegytiszta módon nem igaz. Amikor a TheDAO vagyonát elcsatornázták, akkor a közösség visszaforgatta az idő kerekét. Mostanra kiderült, hogy ennél kisebb vagyon is elég ahhoz, hogy a blockchain legfontosabb ígéretét szögre akasszák.

2021. utolsó napján egy gyűjtőtől 1,9 millió dollár értékű NFT-t – lényegében majmos képet – loptak el ismeretlen tettesek. Az OpenSea NFT piac erre zárolta az adott NFT-ket, így hiába van egy idegen tárcában a képek tulajdonjogát bizonyító token, nem lehet azoktól megválni. Ezzel a Bored Ape és Mutant Ape képekből álló kollekció ugyan továbbra sem kerül vissza az eredeti tulajdonos tárcájába, ahhoz a blockchaint kellene valahogyan kicselezni, de nem is lett a tolvajé. Mindez azért, mert a decentralizáltság ígérete nem bizonyul igaznak.

Az NFT-k fagyasztását bíráló hangok meg is jelentek, de nem az ő álláspontjuk nyert egyelőre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?